Simularea unei misiuni pe Marte
În vederea pregătirii călătoriei către Marte, NASA a desfășurat o simulare a unei misiuni pe Planeta Roșie, care a început pe 29 august 2015 și s-a încheiat ieri, 28 august 2016.
Cei 6 membri voluntari ai misiunii – trei bărbați și trei femei – au trăit într-un habitat izolat pe muntele Mauna Kea din Hawaii, aflat la 2.500 de metri deasupra nivelului mării. Voluntarii, toți având contact direct cu domeniul științei, au trăit în condiții cât mai apropiate celor unei viitoare misiuni pe Marte – au avut acces limitat la mâncare și apă, cu provizii care ajungeau o dată la patru, respectiv 2 luni, iar orice comunicare cu spațiul exterior avea loc cu o întârziere de 20 de minute, pentru a imita limitările comunicării între Pământ și Marte. ”Astronauții” puteau să părăsească habitatul doar în costume de astronaut, dispunând de oxigen limitat. Pe lângă situații de criză simulate cum ar fi existența unor valuri de radiații mortale care lovesc planeta din cauza intensificării activității solare, echipa a trebuit să rezolve și probleme care au apărut în mod natural, printre care pene de curent sau defecțiunea unor ustensile.
Misiunea face parte dintr-un program finanțat de NASA, care operează din 2012 sub denumirea de HI-SEAS. Durata simulărilor a crescut gradual, începând cu 4 luni de izolare și ajungând în prezent, în timpul celei de a patra simulări, la un an complet petrecut în habitatul de pe Mauna Kea.
Scopul acestor misiuni simulate este identificarea și analiza efectelor pe care le are izolarea îndelungată asupra psihicului uman și determinarea măsurilor și resurselor necesare pentru a alcătui o echipă eficientă și autonomă pentru o călătorie către Marte.
HI-SEAS se pregătește acum pentru următoarea misiunea care va începe în ianuarie 2017 și se va concentra pe selecția unei echipe și pe criteriile necesare pentru identificarea candidaților potriviți pentru misiunile de lungă durată în spațiu. Aplicanții trebuie să aibă între 21 și 65 de ani și să îndeplinească o serie de criterii aplicabile selecției astronauților, printre care să nu fumeze. Termenul limită pentru a aplica este 5 septembrie 2016, iar instrucțiunile se găsesc pe site-ul HI-SEAS.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).