Sistem Solar îndepărtat cu planete sincronizate „ceas”
Oamenii de stiinta au identificat un sistem solar neobisnuit cu exoplanete sincronizate in jurul stelei. Descoperirea ne-ar putea ajuta sa intelegem mai multe despre cum se formeaza planetele.
Aflate la 4.5 ani-lumina departare de noi, cele patru exoplanete, care orbiteaza steaua Kepler-223, ar putea parea obisnuite la prima vedere, dar, daca ne uitam cu atentie timp de cateva saptamani, observam ceva cu totul special: perioadele orbitale sunt in rezonanta, adica se aliniaza in acelasi loc, asa cum se intampla cu limbile unui ceas la ora 12.
Cele patru exoplanete se influenteaza reciproc gravitational vorbind si, in acest mod, sunt extrem de stabile intr-un dans matematic. La fiecare 3 orbite ale celei mai apropiate exoplanete de stea, Kepler-223b, a doua planeta, Kepler-223c, orbiteaza a 4-a oara. Celelalte doua au perioade orbitale usor diferite, dar dupa cateva deplasari in jurul stelei, si ale lor se sincronizeaza, ca in animatia de mai jos:
Exoplanetele acestea sunt mult mai masive decat Terra si orbiteaza steaua Kepler-223 de aproape, mai aproape decat pozitia lui Mercur fata de Soare. Desi rezonanta orbitala a mai fost observata la satelitii lui Jupiter, oamenii de stiinta nu au vazut asa ceva in cazul unor planete.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.