Jupiter este atat de masiv incat este orbitat de Soare
Jupiter este a 5-a planeta de la Soare, un gigan gazos si subiect al misiunii Juno. Este urias. Este atat de mare incat nu orbiteaza Soarele. Cu o masa de 2.5 ori mai mare decat toate celelalte planete la un loc, este atat de mare incat centrul gravitational dintre el si Soare nu se afla in Soare ci undeva intre, mai exact aproape de suprafata stelei.
Uite cum functioneaza
Cand un obiect mic orbiteaza un obiect mare in spatiu, cel mai putin masiv nu se deplaseaza pe o traiectorie perfect circulara in jurul celui mai masiv. Ambele danseaza in jurul unui centru gravitational.
In situatiile care ne sunt familiare, precum orbita Terrei in jurul Soarelui, centrul gravitational se afla aproape de centrul obiectului mai masiv. Obiectul mai mare nu pare sa se miste, iar cel mic deseneaza un cerc in jurul lui.
Realitatea este intotdeauna un pic mai complicata. De exemplu: cand Statia Spatiala Internationala orbiteaza Terra, ambele orbiteaza un centru gravitational, dar acest centru este incredibil de aproape de miezul Terrei, iar deplasarea planetei in jurul acelui punct este insesizabila.
Nu si in cazul lui Jupiter
Gigantul gazos este atat de mare incat centrul gravitational se afla la o distanta de 7% din diametrul stelei in afara ei. Deci ambele corpuri orbiteaza acel punct, iar deplasarea Soarelui este sesizabila. Ca un dans. Cam asa:
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.