Sonda NASA ce va lua mostre dintr-un asteroid, construita complet
Ohooo, vesti bune de la NASA! Dupa ce am aflat de testul trecut cu succes de noua lor racheta, Space Launch System (SLS), aflam despre OSIRIS-REx, o sonda ce va fi lansata anul viitor cu misiunea de a se intoarce pe Terra cu o mostra luata dintr-un asteroid. Se afla deja in teste ce vor simula conditiile zborului in spatiu in zona asteroidului Bennu.
OSIRIS-REx vine de la Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security, Regolith Explorer si a fost construita de geniile de la Lockheed Martin. Lansarea va avea loc in septembrie 2016 cu o racheta Atlas V si va ajunge in preajma asteroidului Bennu in 2018. In acel moment, un brat roboti va colecta mostre intre 60g si 2kg, cea mai mare cantitate luata vreodata de o misiune robotizata. Acestea vor ajunge pe Terra in 2023 si va fi cea mai lunga misiune care implica mostre dupa Apollo.
In urmatoarele 5 luni, sonda va fi testata riguros si speram ca toate provocarile ce vor aparea sa fie rezolvate pana la data lansarii. Cel mai important aspect al testelor este diferenta de temperatura de care va avea parte in zborul spatial. Asteroidul are o orbita usor eliptica ce se apropie de Soare la 0.897 UA si se indeparteaza pana la 1.356. 1 AU (Unitate Astronomica) este folosita pentru a masura distanta dintre Soare si Terra.
Bennu este de interes pentru NASA pentru ca ar fi o ramasita de la formarea sistemului solar, iar specialistii spera ca ar putea contine indicii despre cum s-a format acesta si cum au ajuns pe Terra molecule organice si de apa. De asemenea, esteo misiune importanta care ne va ajuta sa invatam cum putem devia asteroizii care ar putea pune in pericol viata pe Pamant.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.