Sonda Parker a ajuns in atmosfera Soarelui. Iata detaliile
Sonda Parker a NASA, primul obiect facut de mana omului ce isi are locul in corona Soarelui, si-a incheiat prima trecere prin atmosfera solara pe 11 noiembrie, colectand un volum foarte mare de informatii despre cum functioneaza steaua noastra, iar acum, la cateva saptamani dupa marele eveniment, datele ajung acasa.
Va dura un pic pana cand oamenii de stiinta vor analiza datele, dar, intre timp, ne putem bucura de aceasta imagine facuta din locul in care va orbita Soarele.
Facuta de instrumentul WISPR, imaginea ne arata un flux de gaze coronare si plasma, ce conecteaza doua regiuni de polaritate opusa ale Soarelui, extinse foarte mult de vantul solar. De obicei, fotografiile ce surprind acest fenomen arata astfel, dar Parker ne ofera un alt punct de observatie de la o distanta de 27.2 milioane de km.
Acel punct foarte aprins este Mercur, iar punctele intunecate sunt erori ale corectiei vizuale.
NASA nu ne-a transmis temperaturile pe care le-a indurat sonda Parker in timp ce a facut fotografia aceasta, dar stim ca este echipata cu un scut termic de ultima generatie care o va proteja de temperaturi de aproximativ 1.370 de grade Celsius.
Urmatoarea apropiere de stea este programata pentru data de 4 aprilie 2019, dar oamenii de stiinta au pana atunci multe date de analizat.
„Nu stim inca la ce sa ne asteptam atat de aproape de Soare pana cand nu analizam datele primite. Probabil vom observa fenomene noi. Parker este o misiune de explorare cu un potential urias de noi descoperiri” – Nour Raouafi, om de stiinta in cadrul proiectului Parker
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.