SpaceX lansează în spațiu o bacterie rezistentă la antibiotice

bacterie
Foto: NIAID

SpaceX va lansa astăzi înspre Stația Spațială Internațională o bacterie patogenă denumită stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA) – un tip de bacterie ce cauzează infecții severe și care nu răspunde la administrarea de antibiotice uzuale.

Scopul misiunii este de a studia mutațiile MRSA înainte ca ele să apară pe Pământ, presupunând că bacteria se va dezvolta în spațiu într-un timp mult mai scurt decât pe Terra.

Studiul este sponsorizat de NASA și de Centrul pentru Promovarea Stiinței în Spațiu (CASIS) – o organizație nonprofit care administrează din 2011 Laboratorul Național al SUA de la bordul ISS – iar cercetările sunt conduse de Anita Goel, căștigătoare a primului XPRIZE în servicii medicale pentru dezvoltarea Tricorder, dispozitivul care permite diagnosticarea în timp real a oricărei boli cu ajutorul amprentei genetice.

Citeste si  Cea mai lungă eclipsă stelară din Univers

Ipoteza Anitei Goel este că în microgravitație mutațiile MRSA vor fi accelerate, astfel încât oamenii de știință ar putea să studieze progresul acestei bacterii mult mai repede decât este posibil pe Pământ. Cercetările desfășurate în prezent pe Pământ pot să analizeze mutațiile bacteriilor doar în timp real sau retrospectiv, tratamentele fiind de cele mai multe ori ineficiente.

Dacă va avea succes, studiul ce urmează să fie desfășurat la bordul ISS, va putea să transmită informații ”din viitor” despre dezvoltarea MRSA, astfel încât mutațiile bacteriei să poată fi preîntâmpinate pe Pământ.

Anca Stănescu