A 6-a aterizare reusita pentru SpaceX

Falcon 9 inainte de lansare
Foto: SpaceX

Azi dimineata, la aproximativ 7:26 ora Romaniei, SpaceX a lansat una dintre rachetele proprii Falcon 9 pentru a 8-a oara in 2016 din Cape Canaveral. La bordul rachetei s-a aflat de aceasta data satelitul JCSAT-16, parte din flota operatorului japonez JSAT. Satelitul de ~4,5 tone are scopul de a inlocui un vechi satelit al flotei ce asigura transfer de date si comunicatii in zona Asiei Pacifice.

Scopul principal al misiunii, lansarea satelitului, presupune plasarea acestuia intr-o orbita de transfer geo-stationar (GTO), un tip de orbita eliptica aflat intre 35 800 si 42 100 de kilometri deasupra Pamantului.

Din cauza altitudinii enorme (ca o comparatie, Statia Spatiala Internationala orbiteaza Pamantul la aproximativ 400 de kilometri altitudine), misiunile cu lansarea de sateliti in GTO nu au suficient combustibil pentru a aduce racheta inapoi pe pamant pentru aterizare, fiind nevoie de o nava-drona in Oceanul Atlantic. Acest tip de misiune prevede, de asemenea, o viteza de intrare in atmosfera de aproximativ 2 kilometri pe secunda. Cumulul de factori transforma orice aterizare de acest gen intr-o performanta incredibila, considerata de multi engineri ca fiind imposibila pana de curand.

La aproximativ 9 minute de la lansare, scopul principal al misiunii a fost confirmat ca fiind un succes, JCSAT-16 fiind operational in GTO si urmand sa ajunga in curand in orbita finala (GEO).

Citeste si  VIDEO: Elon Musk si dezvoltarea Inteligentei Artificiale

Aproape imediat dupa a venit si confirmarea aterizarii, nu insa fara emotii in timpul transmisiunii in direct. De fiecare data cand SpaceX incearca o aterizare pe nava drona, camerele devin nefunctionale in urma socului mecanic al aterizarii si din cauza conexiunii slabe (drona se afla, totusi, in Oceanul Atlantic). Cateva secunde mai tarziu, insa, imaginea a revenit cu Falcon 9 in picioare in centrul dronei.

Aterizarea reprezinta a 5-a aterizare din 8 posibile in 2016. 4 dintre aterizari au avut loc pe drone plasate in ocean si 1 pe pamant.

Fun fact: Navele-drona folosite de SpaceX au fost denumite de Elon Musk personal: „Just Read the Instructions” si „Of Course I Still Love You” sunt numele a doua nave spatiale inteligente de marimea unei planete in „The Player of Games” a autorului sci-fi Iain Banks.

Momentul aterizarii poate fi urmarit in acest scurt video, iar intreaga transmisiune live aici.

[sursa] [sursa]

[foto]