Spanacul nano-bionic poate detecta explozibilii

spanac, smartphone, nano-bionica
Credit: Christine Daniloff/MIT

Spanacul nu este doar un super-aliment; adaugand nanotuburi din carbon frunzelor plantei, cercetatorii de la MIT au transformat spanacul intr-un senzor ce poate detecta explozibili si transmite informatia catre un dispozitiv similar unui smartphone.

Este prima demonstratie a integrarii sistemelor electroice in plante, o abordare pe care cercetatorii o numesc nano-bionica.

„Scopul nano-bionicii este de a introduce in plante nanoparticule care sa le confere calitati pe care acestea nu le au in mod normal” spune profesorul Michal Strano, de la MIT.

In acest caz specific, plantele de spanac au fost modificate astfel incat sa detecteze compusi chimici cunoscuti ca nitroaromatici, deseori folositi in minele anti-personal si alti explozibili. Cand acesti compusi sunt prezenti in apa din sol, pe care planta o extrage in mod natural, nanotuburile din carbon inserate in frunze emit un semnal fluorescent, care poate fi citit cu o camera in infrarosu. Camera poate fi atasata unui mini-computer similar unui smartphone, care apoi transmite un semnal utilizatorului. Plantei ii ia doar 10 minute pentru a extrage apa din sol si a o duce in frunze, unde va ajunge la senzori.

Citeste si  VIDEO: Prima ieșire în Spațiu

Strano sustine ca acesata tehnica poate fi aplicata oricarei plante. El se bazeaza pe un experiment de acum doi ani, cand a folosit nanoparticule pentru a transforma plantele in senzori pentru oxidul nitric, un poluant ce distruge stratul de ozon.

[sursa]