În drum spre asteroidul Bennu, OSIRIS – REx vizitează Pământul
Sonda spațială OSIRIS – REx a fost lansată anul trecut de NASA într-o călătorie către asteroidul Bennu, în prima misiune americană ce va aduce pe Pământ o mostră dintr-un asteroid.
După ce a petrecut un an orbitând Soarele, sonda se pregătește acum să se apropie de Pământ, folosindu-se de câmpul gravitațional al planetei noastre pentru a-și schimba traiectoria și a înainta către Bennu. Această manevră, numită asistență gravitațională, este folosită în misiunile spațiale pentru a modifica traiectoria unei sonde. Cealaltă metodă de modificare a traiectoriei, folosirea motoarelor sondei, ar fi consumat mult mai mult din carburantul de care OSIRIS – Rex are nevoie pentru a-și îndeplini misiunea.
În urma acestei manevre, OSIRIS – REx va călători încă un an până va ajunge la asteroidul Bennu. Abia în 2020 se va apropia de suprafața asteroidului și va colecta mostra de material cu ajutorul brațului robotizat Touch-and-Go Sample Acquisition Mechanism. Sonda își va începe drumul înapoi spre planeta noastră în martie 2021.
OSIRIS – REx va trece azi, 22.09.2017, la o distanță de 17.000 de km de suprafața planetei Pământ și va putea fi observată cu ajutorul telescoapelor. Aceasta va fi ultima întâlnire cu sonda până în anul 2023, când aceasta se va întoarce înapoi spre Pământ cu mostra colectată de pe asteroidul Bennu.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).