O stea aproape la fel de batrana ca universul

O noua stea antica a fost descoperita in galaxia noastra la o distanta de 35.000 de ani lumina de noi, o gigantica rosie botezata SMSS J160540.18-144323.1 cu cele mai mici rezerve de fier dintre toate stelele analizate pana acum.

Asta inseamna ca e una dintre cele mai vechi stele din Univers, probabil din a doua generatie de stele de cand a aparut Universul, acum 13.8 miliarde de ani.

Banuiala este ca steaua s-a format la doar cateva sute de milioane de ani dupa Big Bang, asta pentru ca are rezerve de fier de 1.5 milioane mai mici decat Soarele. Echivalentul ar fi al unei picaturi de apa intr-un bazin olimpic de inot.

Ne putem da seama cat de veche e steaua pentru ca Universul timpuriu nu avea metale. Deloc! Primele stele s-au format din hidrogen si heliu si credem ca erau foarte masive, extrem de fierbinti si cu durata scurta de viata. Nu am descoperit nici una, pentru ca toate au disparut intre timp.

Stelele sunt alimentate de fuziune nucleara, cand nucleele atomice ale unor elemente usoare se combina pentru a forma elemente mai grele. In stele mai mici, vorbim despre fuziunea hidrogenului in heliu, dar in cazul stelelelor foarte mari, cum erau acelea, elementele formate prin fuziune includ siliciu si fier.

Citeste si  Hubble a descoperit o exoplaneta pulverizata de steaua sa

La finalul vietii, stelele au explodat in supernove impresionante si au imprastiat elemente pretioase in tot universul. Pe masura ce s-au format alte stele noi, elementele acelea au fost incorporate in noua generatie si asa ne dam seama cand s-a format o stea, dupa ce-i analizam compozitia.

De exemplu, stim ca Soarele face parte din a 100.000-a generatie de stele de la Big Bang incoace, dupa analiza metalica. Am descoperit in galaxia noastra si stele cu nivel scazut de metale, ceea ce ne indica faptul ca s-au format mai aproape de Universul timpuriu.

Cercetarea a fost publicata in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

[sursa]