Primele imagini cu o stea sfasiata de o gaura neagra

Cand o gaura neagra consuma o stea, nu este obligatoriu sa o faca in totalitate. O parte din materialul acesteia poate fi expulzata printr-un jet spectaculos, iar acum, pentru prima data, avem imagini ale unui asemenea jet ce s-a format si dilatat.

Evenimentul a avut loc intr-o pereche de galaxii ce se ciocnesc, intitulate Arp 299, aflate la 150 milioane ani-lumina departare de noi, fiecare avand cate o gaura neagra supermasiva in centru.

Cu ajutorul telescoapelor radio si infrarosu, astronomii au vazut cum o stea cu masa de doua ori mai mare decat cea a Soarelui s-a apropiat prea mult de una dintre gaurile supermasive, ce au o masa de 20 de milioane de ori mai mare decat cea a Soarelui.

Steaua nu a avut nici o sansa. Forta gravitationala a gaurii negre a sfasiat-o pur si simplu.

„Nu am avut pana acum sansa sa observam direct formarea si evolutia unui jet in cadrul unui asemenea eveniment.” – Miguel Perez-Torres, de la Institutul de Astrofizica din Granada, Spania

De cele mai multe ori, gaurile negre se afla in spatiu nefacand nimic. Doar daca ceva intra in raza lor gravitationala devin active. Imediat ce acest lucru se intampla, totul devine spectaculos. Steaua este pur si simplu dezintegrata, formand un disc de acretie in jurul gaurii negre la nivelul ecuatorial al acesteia. Toata materia stelei va ajunge, pana la urma, in gaura neagra, iar fortele gravitationale si de frictiune o incalzesc, rezultand o stralucire a discului respectiv.

Dar nu toata materia trece dincolo de orizontul evenimentelor, acea granita invizibila dincolo de care nu mai exista cale de intoarcere. O parte a discului de acretie ajunge, prin linii de camp magnetic, la polii gaurii negre, unde radiatia si particulele sunt expulzate in spatiu la viteze apropiate de viteza luminii, formand faimoasele jeturi.

Citeste si  Cea mai mica stea descoperita vreodata

Observatiile acestui eveniment, intitulat Arp 299-B AT1, au inceput in 2005. Pe 30 ianuarie, telescopul William Herschel din Insulele Canare a capturat fotografii ale unei eruptii de emisii infrarosii din inima unei galaxii din Arp 299. Apoi, pe 17 iulie, Very Long Baseline Array al National Science Foundation a detectat alta eruptie.

Telescoapele ce opereaza in lumina vizibila nu au putut observa nimic, pentru ca Arp 299 este plina de praf, blocand spectrul vizibil.

„Pe masura ce timpul a trecut, noul obiect a ramas aprins in infrarosu si unde radio, dar nu in lumina vizibila si raze-X. Explicatia ar tine de un nor gros de gaz si praf interstelar aflat aproape de centrul galaxiei ce a absorbit lumina vizibila si razele-X, ca apoi sa le re-radieze in infrarosu.” – Seppo Mattila, astronom la Universitatea Turku din Finlanda

Pe durata unui deceniu astronomii au observat obiectul in infrarosu si unde radio si au observat cum emisiile s-au deplasat la viteze foarte mari intr-o singura directie, asa cum s-au asteptat sa se intample in cazul unui jet.

Oamenii de stiinta au teoretizat de-a lungul timpului ca astfel de situatii ar avea loc mult mai frecvent decat stim noi. Exista cate o gaura neagra supermasiva in centrul fiecarei galaxii, multe in schimb ar fi izolate de nori grosi de praf, precum Art 299 si Sagittarius A, gaura neagra supermasiva din Calea Lactee.

[sursa]