A fost descoperit un nou tip de stea

Suntem in anul 2019 si inca descoperim lucruri foarte interesante despre stelele de pe cer. Astronomii au descoperit o stea foarte mica si foarte fierbinte, care pulseaza o data la cateva minute. Steaua se afla in pragul mortii, iar pulsatiile sunt rezultatul unui fenomen ce are loc in straturile exterioare, care incearca sa mentina echilibrul astrului.

Aceste stele complet noi pentru stiinta au fost denumite stele fierbinti sub-pitice pulsatorii si ar avea legatura cu alte stele foarte rare si misterioase: stelele albastre pulsatorii de mare amplitudine.

Asadar, ce este atat de interesant la ele?

Multe stele pulseaza, iar asta face chiar si Soarele nostru, doar ca la o scara mai mica. Cele cu diferente foarte mari de luminozitate sunt, in mod normal, pulsatorii radiale, adica isi schimba luminozitatea pe masura ce se modifica dimensiunea, volumul.

Soarele nostru pulseaza cu doar 0.1% din totalul luminozitatii sale, deci nu poate fi bagat in categoria stelelor pulsatorii. Acestea pot varia cu 10% in luminozitate din cauza dimensiunii si temperaturii lor.

Cele patru stele identificate recent pulseaza o data la 200-475 secunde si variaza cu 5%. Si asa am ajuns la stelele sub-pitice de categorie B, adica stele mici, cam 10% din dimensiunea Soarelui, dar foarte dense. In acea dimensiune mica intra cam jumatate din densitatea Soarelui nostru.

Citeste si  Primele stele cu mult mai tinere decat am crezut

Cand stelele normale raman fara hidrogen, incep sa creeze heliu, si atunci steaua se umfla foarte mult si devine o gigantica rosie. Aceste stele speciale raman fara straturile exterioare atunci cand epuizeaza rezerva de hidrogen. Nu ajung la stadiul de gigantice rosii. Nu stim ce le dezbraca de aceste straturi. Poate o alta stea. Inca nu stim.

Asadar, stelele mici pulsatorii au fost, candva, stele mai mari, dar au fost dezbracate de straturile exterioare atunci cand au ajuns in primele stadii ale mortii lor, cand raman fara hidrogen si se umfla pentru ca fuzioneaza heliu. Fix atunci, ceva, inca nu stim ce, le „fura” materialul din straturile exterioare.

Extrem de interesant!

[sursa]