Stea care iese cu viteza din centrul galaxiei noastre
Astronomii au descoperit o noua stea extrem de rapida aflata in galaxia Calea Lactee. Viteza ei de deplasare este de 1.700 km pe secunda, si se indeparteaza de centrul galactic.
Este, de asemenea, prima stea despre care astronomii stiu sigur ca a fost aruncata in afara centrului galaxiei, iar asta inseamna ca a fost impinsa de interactiunea cu gaura neagra supermasiva de acolo.
Steaua este una foarte interesanta pentru astronomi pentru ca inca fuzioneaza hidrogen in miezul sau. Este o stea tanara cu o viata de doar 500 de milioane de ani. Are de 2.35 de ori masa Soarelui nostru, iar luminozitatea foarte puternica.
Astfel de stele, atata de rapide, sunt foarte rare in observatiile astronomice pentru ca inca au activitate in miez. Exista si stele neutronice, care se deplaseaza cu viteze foarte mari, sau stele moarte care fac asta. Cele mai rapide stele inactive descoperite sunt doua pitice albe ce ating 2.200 km pe ora.
O posibila cauza a acestor stele rapide moarte ar fi supernovele prin care au trecut. Aceste explozii pot fi asimetrice, aruncand material mai mult intr-o directie si propulsand miezul in directia opusa cu o viteza impresionanta. Fara o explozie, singura cauza plauzibila este interactiunea cu o gaura neagra.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.