Stelele albastre si foarte fierbinti din Messier 47
Clusterul Messier 47 se afla la 1600 ani-lumina distanta de noi. A fost bservat pentru prima data in 1654 de catre astronomul Giovanni Battista Hodierna si descoperita mai tarziu de Charles Messier, fara sa stie de observatiile lui Hodierna. Desi este de o luminozitate puternica, acest cluster nu prea este populat. Sunt doar 50 de stele intr-o regiune de 12 ani-lumina. Alte obiecte contin mii de stele.
Fotografia a fost facuta de camera Wide Field Imager instalata pe telescopul de 2.2 metri MPG/ESO din Observatorul La Silla din Chille.
Clusterul contine este dominat de stele albastre si cateva rosii gigantice. Nu a fost intotdeauna atat de usor de gasit. De fapt, timp de multi ani a fost cumva pierdut, pentru ca Messier a inregistrat gresit datele localizarii. Clusterul a fost redescoperit mai tarziu, primind si un nume tehnic: NGC 2422. Natura greselii lui Messier si concluzia cum ca NGC 2422 si Messier 47 sunt unul si acelasi obiect au fost confirmate in 1959 de un astronom canadian, T.F. Morris.
Stelele albastre si albe indica temperatura lor. Cu cat mai albastre, cu atat mai fierbinti, la fel se intampla si in cazul celor rosii, cele mai rosii fiind si cele mai reci. Curba Plank este cea care ne-a relevat logica aceasta. Culorile le mai arata astronomilor viteza cu care acestea se rotesc si compozitia lor chimica.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.