Steve – Un nou fenomen astronomic
Sau cum sa lasi botezul unui fenomen in sarcina generatiei social media. Hei, ce fenomen interesant! Cum sa-l numim? Steve…
Inainte de a va gandi ca Steve vine de la profesorul Hawking sau de la fizicianul teoretic Steven Weinberg, membrii grupului de facebook, Alberta Aurora Chasers au fost inspirati de o scena din filmul de animatie Over the Hedge, in care un personaj a denumit astfel niste tufe pentru a parea mai putin infricosatoare.
Nu este nimic inspaimantator in privinta lui Steve. Seamana cu o panglica in emisfera de Nord si a fost considerata o aurora protonica de catre membrii grupului. Iata-l pe Steve:
Suntem familiarizati cu tipurile clasice de aurora, cortine de lumina la polii planetei noastre cauzate de particule incarcate ce vin de la Soare si intra in magnetosfera Terrei. Precum electronii care interactioneaza cu diferite gaze, putem vedea culorile pe care le emit, producand Aurora Boreala si Aurora Australa.
Si protonii pot interactiona cu gazele, dar in timp ce electronii pot emite astfel lumina vizibila, coliziunile protonice nu pot face asta. Fizicianul Eric Donovan de la Universitatea Calgary din Canada a inteles diferenta subtila, asa ca nu s-a lasat pacalit ca aceasta ar fi o aurora protonica. Steve sigur este altceva.
Punand laolalta informatii precum locul in care s-a produs si momentul cu datele de la misiunea Swarm Magnetic Field a ESA, Donovan a inceput sa alcatuiasca puzzle-ul. Temperatura de la inaltimea de 300 km a crescut cu 3.000 de grade, iar datele satelitului au inregistrat o panglica lata de 25 km de gaz ce se deplasa cu viteza de 6 km/sec.
Donovan a declarat ca ar avea o idee in privinta cauzei temperaturii din interiorul lui Steve, dar nu o va releva pana cand el si colegii sai vor fi siguri. Desi abia acum a intrat in atentia lumii, Steve nu este o noutate ci un fenomen destul de intalnit. De cand cu social media, exista acum mii de cercetatori profesionisti si amatori care ajuta la documentare, scormonind prin muntii de date adunate de observatoare si misiuni crowdsourced.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.