Stiinta caldurii interioare

Asa cum a spus un mare clasic in viata, iarna nu-i ca vara. Incalzirea, fie ca ai o centrala pe lemne, gaz sau inca esti racordat, costa. Exista, insa, diverse moduri low si hi-tech pentru a nu ingrasa factura la „caldura” prea mult. Toate bazate pe stiinta, evident.

Caldura din casa este diferenta dintre lucrurile care produc caldura – calorifere, aragaz, caldura umana, soare etc.- si pierderi – prin pereti si prin goluri.

  1. Folositi-va de soare si paziti-va de intuneric. Lasati ziua soarele sa intre cat poate in casa. Seara, trageti perdelele. Cu cat sunt mai groase, cu atat mai bine. Puteti sa folositi chiar perdele de PVC de dus sau sa cumparati materiale groase pe care sa le prindeti de perdele. Varianta hi-tech sunt perdelele cu material termic, care actioneaza ca un termos.
  2. Acoperiti-va peretii care pierd caldura. Fie ca stati la casa sau la bloc, adevarul este ca veti pierde multa caldura prin peretii „exteriori”. Pentru case, un calcul a pierderilor gasiti aici
    1. Podele. Daca sub podeaua voastra este un alt apartament incalzit, v-ati scos, dar daca aveti casa, puteti pierde pana la 10% din caldura prin podele. Folositi-va cu incredere de conductivitatea redusa a covoarelor. Conductia este rata cu care doua materiale in contact fac transfer de caldura. Un material cu rata de conductie mica va pastra mai bine caldura. Covoarele au conductivitate termica de 0.03–0.08 W/m (K), spre deosebire de gresie care are 1 K.
    2. Pereti. Acoperiti peretii exteriori si golurile. Solutiile low-tech pot fi inchiderea camerelor nefolosite sau folosirea de praguri textile – ruleaza o paturica sau umple o soseta veche cu mai multe sosete vechi. Pentru gauri puteti folosi orice de la haine si pana la spuma, ideea fiind sa fie acoperite. Daca aveti geamuri cu un singur strat, exista un film relativ ieftin de cumparat care se prinde pe geam, singurul dezavantaj fiind ca nu puteti deschide geamul. Solutiile mai scumpe sunt cumpararea de ferestre cu geamuri duble sau izolarea completa a locuintei. batman
  3. Folositi calorifele inteligent. In primul rand, nu puneti obiecte mari aproape de calorifere. Acea canapea frumoasa va absorbi multa caldura si nu o va lasa sa radieze in camera. In plus, puteti canaliza radiatiile calorice punand o polita de lemn, de exemplu, deasupra caloriferului (si nu pe el!).
  4. Folositi un termostat programabil. Un astfel de termostat costa un pic, dar va poate salva multi bani daca il folositi corect: cand sunteti treji, temperatura ar trebui sa fie 20°C iar cand dormiti sau plecati, ar trebui sa fie cu 1-5 °C mai scazuta. Varianta hi-tech este un termostat programabil de oriunde, prin internet, cum ar fi acesta.
  5. Deschideti anumite usi. Daca faceti dus sau gatiti, folositi-va de caldura produsa pentru a incalzi toata casa, deschizand usa de la bucatarie sau baie.
Citeste si  VIDEO: Cum se scoate cafeina din cafea?

Speram ca aceste sfaturi sa va ajute sa traiti in confort termic fara a plati sute de lei pentru caldura!