Știința iubirii până la adânci bătrâneți

math2Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți…Da, dar cum?

Știința și-a pus de multe ori această întrebare, probabil izvorâtă din eterna fascinație a creierului logic pentru tot ce ține de „fuflet”.

Ce face un cuplu să supraviețuiască testului timpului? Ce face oamenii să vrea să petreacă împreună „toate acele miercuri obișnuite” unul cu altul? Și, mai mult, să fie fericiți?

1.Nu lăsa problemele să treacă nerezolvate

În TED Talk-ul său, Hannah Fry explică unele teorii matematice asupra iubirii. Printre altele, discută despre cercetările efectuate de John Gottman și echipa sa. Ei au observat mii de cupluri, începând cu anii 70, atunci când începuse „criza căsătoriilor” în SUA. În urma a zeci de ani de cercetări, ei au produs formula matematică pentru iubire.

math

Formula are parametri ca „dispoziția în general”, „dispoziția împreună cu partenerul”, „influența partenerului asupra dispoziției”. Cercetătorii se așteptau ca cele mai bune relații să aibă un prag înalt pentru negativitate, adică să fie foarte dispuși la compromisuri și să se certe numai dacă problema era majoră. În schimb, au descoperit că exact opusul este valabil. Cuplurile care rezistă sunt acelea care discută constant, care se plâng constant și care lucrează constant pentru a rezolva „micile probleme”. Astfel, cuplurile fericite au mai multe interacțiuni pozitive iar când apare o problemă, tind să o rezolve rapid și să treacă peste, la fel de rapid.

2. Calitatea cea mai importantă: bunătatea

Cu cât îți ofer mai mult ție, cu atât am eu mai mult. Pentru că amândouă sunt infinite. – Shakespeare, Romeo și Julieta

Nu numai familia Gottman, veterană în acest domeniu, a studiat bunătatea și răutatea în cupluri. Alți cercetători au studiat cum comportamentul cooperativ (binevoitor) are un efect de cascadă în grupuri de oameni. Iar un alt studiu recent a arătat că femeile tind să considere bărbații altruiști mai atrăgători.

Până la urma, generozitatea este o manifestare sănătoasă a iubirii. Este foarte ușor să fii „bun”, în loc să fii „rău”, în cuplu:

  • manifestă interes pentru activitățile celuilalt – versus ignorarea pasiunilor și/sau a propunerilor celuilalt
  • găsește lucruri de apreciat la celălalt – versus căutarea defectelor, a„nodurilor în papură”
  • bunătate nu înseamnă să nu te enervezi. Înseamnă că atunci când partenerul te scoate din minți, nu îl insulți sau îl ignori, ci îi explici și discutați ce te-a deranjat.
Citeste si  Facebook te deprima

3. Un pic de iluzii nu strică

Mai multe studii sugerează faptul că fericirea în cuplu vine cu un anumit grad de idealizare a partenerului. Una din cele mai bune cercetări pe această temă a demonstrat că satisfacția scade mult mai dramatic la persoanele care privesc realist partenerul, comparativ cu cei care îl idealizează. Psihologii cred că acest lucru apare din cauză că partenerul este motivat să se ridice la idealizarea creată, să o transforme din iluzie în realitate. Iar acest principiu nu se aplică numai la cupluri: un studiu realizat de Harvard Bussiness Review demonstrază că performanța ta va crește, dacă șeful tău crede că ești grozav.

Iluzia, totuși, nu trebuie confundată cu așteptările. O așteptare este ceva ce vrei ca partnerul tău să aibă, dar nu are. O iluzie este ce crezi că partenerul tău deja are, dar el/ea nu crede că are.

4. Pe termen lung, nu contează foarte mult aspectele superficiale

Mai multe cercetări demonstrează că atractivitatea individuală nu contează în parteneriatele pe termen lung. De fapt, contează ca diferența (Δ) între atractivitatea partnerilor să fie cât mai mică. Altfel spus, dacă îți găsești un partener „în aceași ligă”, este foarte bine.

Pe același principiu, banii nu contează după un anumit punct. Acel punct a fost calculat de cercetători din SUA ca fiind un venit de 75.000 USD/an, echivalent cu un venit mediu. Deci banii pot strica o relație numai pentru familiile cu venituri mici. După pragul menționat, banii nu mai au o influență majoră asupra fericii în cuplu.

5. Concluzie

Știința iubirii spune că trebuie să ne găsim un partner la fel de frumos ca noi, altruist, cu un venit cel puțin mediu, cu care să ne rezolvăm probeleme rapid și cu care să putem discuta.