Studiu: 28 mld. $ cheltuiti pe cercetari biomedicale ce nu pot fi reproduse
Este un studiu publicat in Plos Biology. Comunitatea stiintifica mizeaza pe scanteia aceasta pentru a genera o discutie despre ineficienta cercetarilor. Reproducerea rezultatelor este o piatra de hotar in cercetare. Daca un studiu poate fi facut de altii, in alt laborator dar asigurand aceleasi conditii cu aceleasi rezultate inseamna ca este valid. Daca esueaza, problema sta in metodologie, analiza sau premisele de la care a plecat experimentul. Oamenii de stiinta de la Global Biological Standards Institute au cuantificat cat de des se intampla asta si au ajuns la o suma: 28 mld. de dolari.
Studiul a analizat lucrarile existente si le-au grupat in 4 categorii: reactivi biologici, designul studiului, analiza datelor si raportarea lor si protocoale. Au realizat ca reactivii biologicii si referintele care duc spre alte materiale au avut pana acum cea mai mare rata de esec – 38%. Design-ul studiului – 28%. Cercetatorii au recunoscut ca au ajuns la aceste valori dupa ce au analizat lucrarile la care au avut acces, dar sugereaza ca problema exista si trebuie rezolvata pentru a economisi bani care apoi sa fie investiti in studii mai bine realizate.
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.