Supernova din doua stele pitice albe

Doua stele albe pitice au fost descoperite orbitand una in jurul celeilalte. Au indeajuns de multa masa cat sa declanseze o supernova speciala, totul intr-o nebuloasa. Descoperirea nu e neasteptata. Studiul a tintit nebuloasele asimetrice pentru a afla daca formele ciudate pe care le au sunt cauzate de prezenta a doua stele in centrul lor.

Miscarea lor de revolutie dureaza doar patru ore si sunt atat de aproape incat se vor uni si vor exploda intr-o supernova speciala in doar 700 milioane de ani. Masa lor combinata este de cel putin 1.5 x masa Soarelui, poate chiar peste 1.76. Aceasta valoare depaseste maximum masei care poate fi tinuta sub control intr-o stea alba pitica. Dupa unire, noua stea se va prabusi.

Cele doua au fost gasite in nebuloasa Henize 2-428 de catre Very Large Telescope din Chile. Sunt ramasitele unor stele precum Soarele. Pe masura trecerii timpului, steaua se dezbraca de straturile exterioare. Ce ramane este o pitica alba. Aceasta aprinde gazul dimprejur, creand nebuloasa.

Citeste si  Cel mai vechi sistem planetar si viata extraterestra

Steaua pitica alba este foarte densa. S-a micsorat pana la jumatate din volumul Terrei. Ca o comparatie, diametrul Soarelui este de 100 ori mai mare decat cel al Terrei. Steaua nu se mai contracta din cauza unui fenomen numit „degenerare a electronilor”. Cu alte cuvinte, steaua este atat de comprimata incat electronii nu mai au loc sa se miste. Deloc! Presiunea aceasta echilibreaza atractia gravitationala a stelei. Totusi, fenomenul poate echilibra pana la un punct.

nebuloasa

[sursa]