Mister de 2.6 milioane de ani, elucidat
Acum aproape 3 milioane de ani, o stea masiva a explodat in galaxia noastra la o distanta de 300 de ani-lumina de noi. Aceasta supernova a fost atat de aproape incat stramosii nostri ar fi vazut-o pe cer.
Pe masura ce sistemul solar s-a deplasat prin praful stelar radioactiv rezultat in urma exploziei, o parte a acestuia a intrat in contact cu atmosfera Terrei. Acum, o descoperire de pe fundul oceanului ne ajuta sa intelegem fenomenul cosmic ce ne-a modificat planeta cu milioane de ani in urma.
In 2004, oamenii de stiinta au gasit resturi ale unei supernove in scoarta terestra de sub Oceanul Pacific. Pana acum, cercetatorii nu au reusit sa afle cand a avut loc evenimentul cataclismic pentru ca aceasta crusta subacvatica se dezvolta cu doar 1 milimetru la fiecare 1 milion de ani.
Intr-un nou studiu, publicat recent in Proceedings of the National Academy of Sciences, oamenii de stiinta au reusit sa calculeze cand a avut loc supernova si cat a durat trecerea sistemului nostru solar prin reziduurile ei. Au descoperit si faptul ca evenimentul cosmic a coincis cu o extinctie in masa si o racire globala. Cercetatorii au cautat un izotop radioactiv al fierului intitulat fier-60.
Fier-60 nu este produs pe Terra ci doar in interiorul stelelor masive si ajunge la noi in urma exploziei acestora. De fapt, resturile supernovei sunt singura perioada, spun cercetatorii, din istoria speciei noastre de care nu am fost constienti ca a existat.
Petru Stratulat
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.