Super-steaua Eta Carinae
Imagini noi de la Hubble ne arata deplasarea gazului ionizat dinspre Eta Carinae cu o viteza de 1.6 milioane de km/ora si a fost realizat un model 3d care ne arata interactiunile ce se desfasoara acolo.
Avem si o fotografie uimitoare. Este vorba despre explozia stelei din anul 1840. Nebunoasa are un an-lumina lungime, iar materia expulzata poate crea 10 stele precum Soarele nostru. Astronomii inca nu pot explica ce anume a cauzat explozia.
Eta Carinae, cel mai stralucitor sistem stelar masiv aflat la doar 10.000 de ani-lumina de noi, este cunoscuta pentru comportamentul imprevizibil, avand doua eruptii in secolul 19 din motive necunoscute.
Sistemul este compus din doua stele masive ce se apropie extrem de mult o data la 5 ani si jumatate. Ambele produc vant stelar bogat in gaz. Astronomii au calculat ca steaua cea mai stralucitoare si mai rece are masa de 90 de ori mai mare decat a Soarelui si il intrece ca stralucire de 5 milioane de ori. Proprietatile stelei mai mici si mai fierbinti sunt contestate. Anumite calcule spun ca aceasta ar fi de 30 de ori mai mare decat Soarele si ar emite de 1 milion mai multa lumina.
Cele doua stele se afla la o distanta de 225 milioane de km una fata de cealalta, adica aproximativ distanta dintre Marte si Soare. Inainte si dupa momentul periastrului se intensifica emisia razelor X si apoi scade dramatic, dispar si reapar structuri langa stele detectate in anumite lungimi de unda si chiar un joc de lumini si umbre in timp ce steaua mai mica se deplaseaza in jurul celei mari.
In ultimii 11 ani, savantii au creat un model bazat pe ultimele 3 apropieri ale stelelor folosind observatiile telescoapelor terestre si ale unor sateliti NASA. Prin intermediul acestui model pot prezice fenomenele care s-ar petrece la urmatorul periastru, momentul in care cele doua stele se afla la cea mai mica distanta una de cealalta.
Eta Carinae este singura stea descoperita care emite in mod natural lumina Laser ultra-violeta.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.