Tardigradele erau deja pe Luna
Am scris acum cateva saptamani despre misiunea Beresheet, care ar fi trebuit sa ajunga pe Luna cu un lander ce a transportat multe informatii despre omenire, mostre ADN si tardigrade, organisme microscopice capabile sa supravietuiasca in spatiul cosmic. Misiunea s-a prabusit pe Luna si credem ca incarcatura pretioasa s-a imprastiat pe suprafata satelitului si ca tardigradele sunt bine-mersi acolo.
Inca de la inceputul cursei spatiale, au existat protocoale internationale si acorduri intre state care vizeaza protectia planetara, dar e o zona destul de gri. Stim ca eforturile de a steriliza toata sondele, probele si roverele ce parasesc suprafata Terrei sunt imperfecte si stim ca toate aceste obiecte sunt o problema de contaminare. Pe Luna exista deja vreo 100 de recipiente cu deseuri umane (caca) de la aselenizarile Apollo. Daca SpaceX va reusi sa reduca mult costurile amartizarilor, vom gasi tot mai multe asemenea zone pe suprafata Planetei Rosii.
Desi pentru astrobiologi nu este o veste buna, atunci cand cauta viata pe alte planete, ne amintim de faptul ca natura a cross-contaminat lumi de 4 miliarde de ani incoace, asa ca este foarte posibil ca tardigradele sa fi ajuns departe de Pamant.
Un impact indeajuns de mare ar putea arunca in spatiu material purtator de microorganisme capabile sa supravietuiasca in cosmos ce apoi ar putea ajunge pe alt obiect spatial, si iata cum functioneaza cross-contaminarea. Exista dezbateri care propun aceasta teorie si in cazul vietii de pe Terra, avand punctul de plecare Marte.
[sursa]
Este, totusi, o idee buna sa contaminam alte corpuri ceresti, chiar si sterpe precum Luna? Nu, si ar trebui sa fim foarte atenti, asa cum am fost in cazul misiunii Cassini, o sonda pe care NASA a prabusit-o controlat in atmosfera lui Saturn dupa ce a fotografiat si detectat materie organica in gheizerele de pe Enceladus, unul dintre satelitii sai. Teama ca, la un moment dat, sonda sa se prabuseasca pe Enceladus, a fost prea mare iar pericolul contaminarii cu microorganisme prezente in carcasa sa a reprezentat o posibilitate cu sanse foarte mari de realizare, iar acesta a fost motivul pentru care Cassini a ars in atmosfera lui Saturn.
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.