Tehnologia din „Interstellar” ajuta la intelegerea gaurilor negre
Echipa din spatele filmului „Interstellar” regizat de Christopher Nolan a transformat destul de bine science-fiction-ul in stiinta relevand caracteristicile gaurilor negre.
Intr-o lucrare publicata pe 13 februarie, membrii echipei au descris codul de programare din spatele gaurii de vierme, gaurii negre si a altor obiecte cosmice si au explicat cum acesta, codul, i-a dus catre stiinta noilor descoperiri.
Folosind codul, echipa a inteles ca atunci cand o camera este foarte aproape de o gaura neagra ce se invarte cu viteza foarte mare, elemente ciudate ale gaurii negre intitulate „caustice” creeaza o sumedenie de imagini ale unor stele si ale planului subtire galactic in care se afla gaura neagra. Si-au dat seama ca aceste imagini sunt concentrate pe muchia umbrei sale.
Imaginile sunt cauzate de faptul ca gaura neagra absoarbe spatiul printr-o miscare de rotatie, intinzand foarte mult causticele. A fost realizat pentru prima data un model computerizat care sa simuleze existenta unei camere langa un asemenea fenomen.
Descoperirile au fost posibile cu ajutorul acestui cod care, asa cum descrie lucrarea, a mapat traiectoria a milioane de raze luminoase si evolutia lor in timpul ciocnirii lor si in timpul distorsiunii spatiu-timp. Codul a facut posibila reprezentarea grafica a gaurii negre Gargantua si a celei de vierme.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.