Temperatura stelelor
Oamenii de stiinta au reusit pentru prima data sa masoare temperatura din miezul unor stele si sa le dateze. In 1926, astrofizicianul Sir Arthur Eddington a scris: „La prima vedere ar parea ca interiorul Soarelui si al stelelor este mai putin accesibil invetigatiei stiintifice decat orice alta zona a Universului. Ce instrument ar putea trece de straturile exterioare ale unei stele masurand ce se afla in interiorul ei?” Dupa 90 de ani, intrebarea a primit un raspuns datorita muncii unei echipe formate din 6 astrofizicieni care au reusit sa masoare temperatura din interiorul unor stele, estimandu-le si varsta.
Acesta masuratori utilizeaza primul izotop al multor elemente chimice care functioneaza precum un termometru si un ceas si care se afla din belsug pe suprafata stelelor. Pentru a face asta, au folosit spectograful Hermes de pe telescopul KULeuven Mercator din La Palma, insulele Canare.
Temperaturile masurate de astrofizicieni sunt cele din straturile adanci ale stelelor unde are loc sinteza elementelor mai dense decat fierul. Acestea, dupa ce sunt transportate la suprafata stelei, sunt expulzate in spatiul interstelar la finalul vietii sale. Devin o parte din norii de praf si gaz din care se vor naste alte stele. Asa a luat nastere Soarele acum 4 miliarde si jumatate de ani.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.