Teoria Intregului, din ce in ce mai aproape
Un anumit experiment ne-a dovedit ca lumea cuantica este mult mai ciudata decat am crezut si ne-a ajutat sa regandim cateva aspecte fundamentale ale mecanicii cuantice si ar putea sa ne ajute sa unificam cele mai mari doua teorii ale fizicii moderne.
Fizicienii au gasit dovezi ale posibilitatii testarii unei componente cheie ale clasicului experiment cu 2 fante (double-slit experiment) pentru a vedea cum acesta contrazice legile fizicii asa cum o intelegem astazi. Testul acesta ne-ar ajuta sa cercetam gaurile pe care le avem momentan in intelegerea mecanicii cuantice.
Sa o luam cu inceputul, cu experimentul cu 2 fante, care ne-a dat cele mai ciudate rezultate observate in fizica moderna.
Conceptul este simplu: avem un obiect plan solid cu o fanta verticala in mijloc prin care incercam sa trimitem mingi de ping-pong. Pe masura ce acestea trec, una cate una, prin fanta, se vor lovi de un zid in capat, lasand o urma. La un moment dat vom putea observa un tipar si anume oglindirea fantei pe unde au trecut mingile. Daca repetam experimentul dar cu doua fante in mijloc, ar trebui sa avem la final tiparul a doua fante, corect?
Ok, reintroducem obiectul cu o singura fanta in experiment si lansam o unda precum apa sau unda sonora. Va trece prin fanta si se va lovi de zidul din capat cu punctul de impact maxim pe directia fantei. Pana aici totul este clar.
Scoatem obiectul cu o singura fanta si introducem un altul cu 2 fante paralele in mijloc. Unda ce va trece prin ele va lasa un tipar de interferenta pentru ca se vor naste mai multe unde mici care se vor influenta reciproc. Asta inseamna ca nu vom vedea 2 linii in zidul din spate, care este un senzor de fapt. Nimic ciudat pana aici, pentru ca mingile de ping-pong, care sunt materie, stim ca nu se comporta precum undele, dar cand fizicienii au tras cu particule precum electroni sau fotoni prin cele 2 fante, asteptandu-se sa se comporte ca materia, au observat ca s-au comportat precum undele, producand tipar de interferenta.
Acesti electroni si fotoni nu se comporta precum materia dar nici precum undele pentru ca nu se influenteaza reciproc pentru a produce un tipar de interferenta. Doar produc tiparul, fara a se influenta precum undele apei. Ar trebui ca asa ceva sa fie imposibil pentru ca o particula nu poate sti unde se va pozitiona urmatoarea particula sau unde s-au pozitionat particulele dinaintea ei. Asadar, cum pot produce un tipar de interferanta fara interactiune? Este dovada clara ca cele doua lumi, mecanica cuantica si relativitatea generala, nu se potrivesc. Putem prezice unde se va aseza un electron sau un foton chiar daca nu intelegem de ce fac asta.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.