Terra ar putea fi unică printre 700 cvintilioane de planete
Cam asta a fost cu toate cercetarea spatiala in cautarea unor planete ce ar putea gazdui viata, in speranta ca vom gasi pe cineva ca noi, dar daca, statistic vorbind, sansele ne-ar fi potrivnice in gasirea unei planete care sa semene cu Terra? Aceasta este gandirea din spatelele unui studiu realizat de o echipa internationala, care a luat datele despre exoplanetele cunoscute si le-a introdus intr-un model computerizat.
Rezultatul calculelor, care simuleaza modul in care galaxiile si planetele s-au format pe durata a 13.8 miliarde de ani, produce un inventar cosmic al planetelor telurice si ne dezvaluie o Terra unica.
„Este uimitor ca ne aflam intr-un punct in care putem face asta” – Andrew Benson, Carnegie Observatories, California
Acestea fiind spuse, cercetatorii isi asuma ca predictiile privind distributia spatiala a planetelor telurice atat in Universul apropiat cat si in cel indepartat ca fiind una predispusa la anumite erori, mai ales ca stim putine lucruri despre exoplanete. Am descoperit doar 2000 din aproximativ 700 cvintilioane.
„Este clar faptul ca exista o nesiguranta pe un asemenea calcul. Cunoasterea noastra este imperfecta” – Andrew Benson
Dar de ce ar fi Terra atat de speciala? Cercetatorii nu stiu, dar, conform calculelor, casa noastra este o anomalie ce nu seamana cu vasta majoritate a celorlalte planete atat din Calea Lactee cat si din afara ei, care, spun ei, sunt mai vechi si improbabile in sustinerea vietii.
Avand in vedere cantitatea foarte mica de date folosita (2.000 de exoplanete sunt un esantion foarte mic), nu putem sti cu siguranta, dar cercetatorii descriu caracteristicile formarii si pozitionarii Terrei ca fiind o intamplare extrem de rara.
„Ar trebui sa acceptam ca am ajuns aici ca in urma unei loterii, dar poate sunt mai multe in loteria aceasta decat am crezut?” – au scris autorii in lucrarea publicata in The Astronomical Journal
Cu toate aceste teorii calculate, nu ne ramane decat sa descoperim mai multe exoplanete. Pana atunci, pana si cercetatorii sunt de acord ca ideea trebuie asimilata cu grija.
„Ori suntem un rezultat al unei loterii improbabile ori nu intelegem cum functioneaza loteria.” – Erik Zackrisson, Uppsala University
[sursa]
![Petru Stratulat](https://i0.wp.com/soundofscience.info/wp-content/uploads/330799590_1011752206468473_4716507098053445146_n-1.jpg?resize=100%2C100&ssl=1)
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.