Terra pierde oxigen

terra
Beth Scupham/Flickr

Oamenii de stiinta au descoperit Terra pierde oxigen, dar nu au inteles motivul. Analizand bulele de aer prinse in calota glaciara din Groenlanda si Antarctica, o echipa de la Universitatea Princeton a descoperit ca nivelurile de oxigen au scazut cu 0.7% in ultimii 800.000 de ani, iar intelegerea mecanismului ar fi crucial in predictia viitorului vietii pe Terra.

Nu va fi usor sa aflam raspunsul acestei intrebari pentru ca oxigenul este reciclat in permanenta de oameni, animale, plante si chiar siliciu. IN acest moment, calota glaciara ne ajuta cel mai mult sa aflam cat oxigen mai avem.

In privinta ecosistemelor, scaderea cantitatii de oxigen este una mica, dar ne ofera niste informatii in privinta existentei vietii pe o planeta, importante, de altfel, daca dorim sa calatorim spre… Marte, de exemplu.

Accelerarea eroiziunii este o ipoteza din spatele scaderii cantitatii de oxigen pentru ca o eroziune accelerata ar epune si oxida mai multe sedimente proaspete, reducand nivelurile de oxigen atmosferic.

O alta cauza posibila pe termen lung ar fi schimbarile climatice. In ultimul milion de ani, am observat o scadere in temperatura globala, desi Terra se incalzeste intr-un ritm rapid de 50 de ani. Inainte sa ardem cantitati uriase de combustibili fosili in urma revolutiei industriale, oceanele incepusera sa se raceasca, fapt care ar fi putut declansa o reactie ecologica in lant consumand mai mult oxigen din atmosfera.

Citeste si  Moartea unei stele similare Soarelui

Pentru moment, acestea sunt doar niste ipoteze. In primele miliarde de ani, atmosfera Terrei nu a avut oxigen deloc. Oamenii de stiinta cred ca niste alge mici, cianobacterii ar fi evoluat si declansat o crestere rapida a nivelului de oxigen si, inevitabil, al vietuitoarelor ce l-ar fi respirat.

Astazi, aproximativ 21% din aerul pe care-l respiram este compus din oxigen alaturi de azot, argon si dioxid de carbon. Chiar daca efectele sale asupra atmosferei nu sunt la fel de palpabile ca ale dioxidului de carbon, are un impact asupra luminii solare ce ajunge pe suprafata planetei si exista dovezi care ne arata ca modificarea nivelului de oxigen a afectat clima Terrei in trecut.

Nu trebuie sa ne facem inca griji in privinta asta. Totusi, omul de stiinta Daniel Stolper spune ca acum consumam oxigen de mii de ori mai repede. Omenirea a scurt-circuitat ciclul normal prin arderea de combustibili fosili, un indiciu asupra faptului ca acceleram procesele naturale.

Petru Stratulat

[sursa][foto]