Un nou tratament impotriva Alzheimerului duce la recuperarea memoriei
O echipa de cercetatori australieni a dezvoltat o tehnologie non-invaziva, cu ultrasunete, care curata creierul de placile senile cu amiloid, structuri responsabile de pierderea memoriei si diminuarea functiilor cognitive la bolnavii de Alzheimer.
Aceasta boala este rezultatul a doua tipuri de leziuni: placile senile cu amiloid si degenerescenta neurofibrilara.
Placile senile cu amiloid se formeaza intre neuroni, ducand la acumulari de molecule de beta-amiloid, un fragment dintr-o proteină pe care organismul o produce în mod normal, dar care in cazul bolnavilor de Alzheimer se acumuleaza la terminatiile presinaptice ale neuronilor, impiedicand transmiterea fluxului nervos de la un neuron la altul.
Degenerescenta neurofibrilara consta in formarea, in interiorul neuronilor, a unor fascicole dense de fibre dispuse ca niste ghemuri, constituite în principal dintr-o proteina numita tau, care în mod normal intra in alcatuirea unei structuri intracelulare denumită microtubul. Microtubulii au un rol important in transportul substantelor cu rol nutritiv in interiorul neuronului. In boala Alzheimer, proteinele tau sunt anormale și microtubulii sunt afectati, iar neuronii nu mai pot functiona normal.
Alzheimerul afecteaza peste 50 de milioane de oameni in lume si pana acum nu s-a gasit un leac, insa o echipa de cercetatori de la Institutul Creierului din Queensland, a gasit o solutie promitatoare pentru a elimina formatiunile.
Tehnica presupune folosirea unui tip de ultrasunete, numite ultrasunete terapeutice concentrate, care pulseaza unde sonore in tesutul creierului. Prin oscilatii foarte rapide, aceste ultrasunete deschid bariera hemato-encefalica, strat care protejeaza creierul impotriva bacteriilor si stimuleaza celulele microglicale ale creierului sa intervina si sa curete acumularile de beta-amiloid. Celulele microglicale au ca responsabilitate curatarea “deseurilor”iar bariera hemato-encefalica se reface in cateva ore.
Studiul pe soareci arata o recuperare a memoriei in proportie de 75%. Echipa urmeaza sa inceapa testarea pe mamifere mai mari, urmand ca aceasta sa fie aplicata si pe oameni pana in 2017.
[sursa]