A fost identificat receptorul neuronal al tulburarii obsesiv-compulsive
Tulburarea obsesiv-compulsiva se poate manifesta printr-o varietate de moduri, de la spalarea repetata a manilor si pana la nevoia constanta de a verifica daca ai incuiat usa. In ciuda simptomelor diverse, noile cercetari sugereaza ca tulburarea poate fi mediata de un singur receptor neuronal, ce ar putea fi targetat de medicamente si tratamente.
O echipa de oameni de stiinta condusa de neurologi de la Universitatea Duke descrie cum soarecii carora le-a fost extrada gena Sapap3 prin inmultire selectiva, care joaca un rol in formarea sinapselor dintre celulele neuronale, au dezvoltat o nevoie excesiva de a se ingriji. Asa au ajuns la concluzia ca gena aceasta ar putea fi responsabila de tulburarile obsesiv-compulsive la oameni, desi mecanismele raman in continuare un mister. Privind cu atentie activitatea neuronala, oamenii de stiinta au descoperit ca un anumit receptor intitulat mGluR5 a fost activ constant in creierele soarecilor obsesiv-compulsivi. Vazand asta, i-au injectat cu un compus chimic ce dezactiveaza receptorii mGluR5 si au observat cum comportamentul obsesiv-compulsiv a disparut dupa doar cateva minute.
Desi descoperirile trebuie confirmate si de studii pe oameni, acesta le ofera oamenilor de stiinta un start excelent in tratarea tulburarilor obsesiv-compulsive. Tratamentul ar putea implica blocarea unui singur receptor. Fabulos!
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.