Tratamente medicale „barbare” utilizate si in prezent
Spre deosebire de moda, unde tot ce este vechi redevine nou, medicina este un domeniu in continua dezvoltare, in vederea imbunatatirii sanatatii oamenilor. Exista insa anumite practici vechi ce inca se folosesc si astazi. Acestea pot parea medievale sau brutale pentru secolul 21, insa cercetarile au aratat ca sunt, de fapt, eficiente.
- Terapia cu venin de albina, care presupune sa accepti de bunavoie sa fii intepat de o albina sau injectat cu veninul acesteia, dateaza din perioada Greciei antice. Motivul – veninul contine melitina ce se presupune ca ar avea proprietati antiinflamatoare, conform unui studiu publicat in 2016 in revista Molecule. In prezent, aceasta terapie se foloseste in Asia, Europa de Est si America de Sud, ca terapie alternativa.
- Terapia cu larve de musca pentru vindecarea ranilor: tratamentul consta in aplicarea larvelor de muste pe rana. Acest tratament se bazeaza pe observatiile chirurgilor militari de pe frontul Primului Razboi Mondial. Soldatii se refaceau mai rapid daca lasau larvele mustelor sa-si depuna ouale in rana. Pana in 1928 s-a descoperit o posibilitate de a cultiva larve sterile ce puteau fi folosite in astfel de tratamente.
- Lipitori pentru tratarea congestiei venoase: acesti viermi primitivi sunt echipati cu ventuze in partea din fata si din spate a corpului prin care se hranesc cu sange. In secolul 21, FDA a aprobat folosirea lipitorilor pentru congestia venoasa o afectiune ce consta in strangerea sangelui intr-o anumita parte a corpului, venele nemaiputandu-l pompa catre inima.
- Motivul pentru care se practica sangerarea indusa (flebotomia) este hemocromatoza sau acumularea fierului in organism. Aceasta duce la intoxicarea ficatului, a inimii, pancreasului si articulatiilor. Metoda presupune folosirea unui ac pentru a lua sange pacientului o data sau de doua ori pe saptamana, timp de cateva saptamani.
- Terapia electroconvulsiva impotriva depresiei severe: aparuta la sfarsitul anilor ’30, a dobandit reputatia de tratament barbar odata cu filmul „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, unde era aplicata personajului lui Jack Nicholson. Tratamentul cu socuri, cum mai este denumita, presupune trecerea curentului electric prin creier, prin implantarea electrozilor in creier sau asezarea acestora pe scalp. Astazi, se face sub anestezie generala, aplicata de 3 ori pe saptamana, timp de trei sau patru saptamani.
- Lobotomia pentru tratarea sindromului obsesiv-compulsiv: procedura consta in perforarea craniului. S-a presupus ca imbunatateste comportamentul persoanei, de foarte multe ori, insa, aceasta ramanand retrasa, apatica si cu comportament copilaresc. A fost folosita in institutiile de boli mintale suprapopulate in perioada 1940-1950 pentru a linisti pacientii.
- Lamele din obsidian utilizate in chirurgie: in Epoca de Piatra, lame din obsidian (sticla vulcanica) erau folosite pentru a face o gaura in craniu. Se presupune ca sunt de cel putin 100 de ori mai ascutite decat bisturiul, existand dovezi in ceea ce priveste vindecarea mai rapida a taieturilor facute cu acestea. Nu sunt aprobate de FDA, desi medici din alte tari le folosesc.
- Trepanatia: executata cu ajutorul trepanului (instrument ascutit), presupune o deschidere a cutiei craniene. In civilizatiile vechi se credea ca ajuta la indepartarea spiritelor rele ale unei persoane ce cauzau boli sau tratarea durerilor de cap, a epilepsiei si convulsiilor. Astazi, se practica in situatii de sangerare interna datorata traumelor aparute in urma accidentelor de masina, ducand la reducerea presiunii craniene.
- De la „supa galbena” la transferul de fecale: practica intalnita inca din secolul 4, presupune ca o persoana bolnava de diaree sau intoxicatie alimentara sa bea o suspensie ce contine fecalele uscate ale unei persoane sanatoase.
In prezent, transferul de fecale presupune acelasi lucru, insa este inserat in corpul pacientului printr-un tub, direct in stomac sau intestinul subtire, prin care se face introducerea de bacterii sanatoase.
Nicio zi fara o noutate!