Un efect al Spațiului asupra organismului uman despre care nu știam nimic

scott kellyDaca ne dorim sa ajungem pe Marte sau orice alta planeta, trebuie sa face fata provocarilor pe care ni le pune Spatiul Cosmic. NASA estimeaza ca durata calatoriei pana la Planeta Rosie va fi de 150 de zile, o perioada indelungata in care am fi expusi la radiatia cosmica si nu numai, lucruri de care suntem aparati pe Terra de campul magnetic planetar.

Din pacate, cercetarile care incearca sa afle efectele spatiului cosmic asupra corpului uman nu au rezultate imbucuratoare. Un studiu recent a descoperit ca soarecii lansati in spatiu la bordul navetei Atlantis s-au intors pe Terra cu ficatul afectat, desi nu au parasit planeta pentru mai mult de doua saptamani. Chiar si pe durata scurta, zborul spatial activeaza anumite celule hepatice care afecteaza ficatul. Spre deosebire de alte studii, acesta nu a facut legatura intre radiatia cosmica si afectarea creierului. Probabil ca lipsa gravitatiei modifica metabolismul.

Citeste si  Coliziunea a două stele neutronice observată pentru prima dată în istoria omenirii

Toate semnele detectate in ficat ne indica o boala hepatica non-alcoolica si semne ale fibrozei. Cel mai ingrijorator aspect, publicat in PLOS ONE, este acela al ritmului rapid in care ficatul a fost afectat. De obicei trec luni de zile sau ani pentru ca fibroza sa apara la soareci. Ce patesc oamenii, daca soarecii dezvolta fibroza in doar doua saptamani?

In urma experimentului cu fratii gemeni Kelly, unul ramas la sol si celalalt transportat pe Statia Spatiala Internationala, am aflat ca la intoarcere cel care a zburat a fost mai inalt cu 5 cm dupa un an de microgravitatie.

[sursa]