Universul s-ar fi nascut dintr-o gaura neagra

Potrivit intelegerii noastre a Universului, daca ne intoarcem in timp la maximum, adica pana acum 13.8 miliarde de ani, vom ajunge pana la o singularitate, un punct energetic super-dens, fierbinte, un loc in care legile care guverneaza spatiul-timp se rup in bucati.
In ciuda celor mai bune incercari, nu putem ajunge cu privirea la acea singularitate pentru a vedea ce anume a declansat nasterea Universului. Cunoastem un eveniment similar, iar acela este gaura neagra. Cele doua ar avea mai multe in comun decat ne-am fi asteptat.
Ar putea suna destul de ciudat, dar dupa cum explica fizicianul Ethan Siegel, dintr-o perspectiva matematica, cel putin, nu exista motive pentru care Big Bang-ul nu ar fi rezultat din prabusirea unei stele intr-o gaura neagra intr-un alt univers in 4 dimensiuni.
De fapt, ideea a fost propusa de fizician in 2014, iar de atunci alti fizicieni nu au reusit sa o excluda, desi au incercat.
Ce stim despre Big Bang este ca, imediat dupa singularitate, Universul a inceput sa se extinda. Dupa cateva fractiuni de secunda s-a dilatat cu o viteza de 1026, dupa care a incetinit ritmul pentru a se extinde gradual.
Ce stim despre gaurile negre e ca, in Universul nostru 3D, ele apar in doua dimensiuni, fiind imprejmuite de o granita peste care materia inceteaza sa mai existe.
Ce au Big Bang-ul si gaurile negre in comun e ca sunt exemple ale singularitatii. Singularitatea este punctul in care regulile care guverneaza Universul pur si simplu nu mai functioneaza. Universul este guvernat de doua seturi de reguli: mecanica cuantica, pentru particule, si relativitatea generala pentru obiectele mari precum planete, stele, tu si eu.
Gaurile negre incalca aceste reguli pentru ca orizontul evenimentelor este mai mare decat ceea ce ar guverna particulele din interiorul sau.
„Faptul ca gaurile negre sunt mult mai masive decat atat nu reprezinta o problema. Inseamna ca regulile fizicii pe care le stim nu functioneaza pentru singularitatea pe care am calculat-o in centrul lor. Daca vrem sa le descriem cu exactitate, trebuie unificate teoria cuantica impreuna cu relativitatea generala. Ne trebuie o teorie cuantica a gravitatiei.” – Siegel
Teoria avansata este aceea conform careia Universul nostru s-a format in orizontul evenimentelor altui Univers. Eh? Suna fain.
„In acest scenariu, Universul nostru s-a format cand o stea dintr-un alt univers in 4 dimensiuni s-a prabusit intr-o gaura neagra” – Siegel.
Matematic vorbind, e valabil. Chiar daca nu putem calcula ce se intampla cu singularitatea unei gauri negre, putem calcula ce se intampla in orizontul evenimentelor, iar lucrurile se potrivesc destul de mine cu ce s-ar fi intamplat la nasterea Universului nostru.
[sursa]

Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.