Universul in oglinda

Universe_10241Noi cercetari sugereaza ca Universul se deplaseaza inainte in timp, in timp ce unul paralel o face inapoi.

Fizicienii au facut un experiment care sugereaza ca Universul este directionat de gravitatie, nu termodinamica, si ca Big Bangul a creat doua universuri paralele. Chiar daca ideea pare foarte ciudata, ea ar putea rezolva problemele pe care fizicienii le au cu timpul, si anume „de ce timpul curge intr-un singur sens?”.

Conceptul timpului reprezinta cea mai mare problema a fizicii moderne si le da fizicienilor batai de cap de peste 100 de ani.

Radacina problemei este faptul ca toate legile fizicii, cum ar fi cea a relativitatii generale si gravitatia lui Newton, functioneaza perfect chiar daca timpul curge inapoi.

In modelele computerizate, o directie generala a curgerii timpului apare numai dupa ce fizicienii seteaza anumiti parametri in momentul 0 al Big Bangului.

Motivul pentru care timpul curge inainte ar fi termodinamica, mai exact entropia. Aceasta este haosul dintr-un model termodinamic – un sistem cu nivel mic de entropie este extrem de predictibil, pe cand unul cu un nivel ridicat ar fi haotic. Legile termodinamicii spun ca entropia unui sistem izolat, cum ar fi Universul, va evolua de la un nivel mic spre unul ridicat.

Cei mai multi fizicieni accepta ideea si o atribuie curgerii timpului. La inceput totul a fost ordonat, apoi a urmat Big Bangul, iar directia timpului este aceeasi cu entropia din ce in ce mai sporita.

Citeste si  BINA48, androidul sociabil

Revenim la titlu. Cercetarea lui Julian Barbour de la Universitatea Oxford sugereaza ca gravitatia, nu termodinamica, ar controla curgerea timpului. Modelul sau sugereaza ca Universul nu are nevoie de un stadiu cu nivel mic al entropiei ci ca timpul este afectat de gravitatie.

Au ajuns la concluzia aceasta dupa ce au lucrat cu un model al Universului cu doar 1000 de particule. Simularile computerizata au testat cum interactioneaza particulele, ele fiind influentate numai de legile gravitationale ale lui Newton. Ce au gasit a aratat ca particulele s-au aglomerat in grupuri de complexitate redusa din cauza gravitatiei.

Asta a aratat ca nu ai nevoie de conditii cu entropie scazuta pentru a influenta curgerea timpului. Ai nevoie numai de gravitatie.

Modelul le-a aratat ca dupa momentul 0 cu densitate mare, sistemul s-a extins in doua directii opuse, cu sensuri opuse de curgere a timpului.

[sursa]