Universul observabil s-a micsorat

universul observabil
Foto: Unmismoobjetivo / wikimedia

Nu va panicati, este vorba despre o refacere a calculelor oamenilor de stiinta. De fapt, partea vizibila de pe Terra a Universului s-a micsorat cu 320 milioane de ani-lumina in toate directiile.

Fizicienii Paul Halpern si Nick Tomasello de la Universitatea de Stiinta din Philadelphia au folosit datele noi de la satelitul Planck al ESA si au descoperit ca limite observabile ale Universului sunt mai aproape cu 0.7% de noi. Au ajuns la concluzia asta masurand cu exactitate distantele. Daca intram adanc in cifre, procentul de mai sus se traduce printr-o diferenta de 0.32 miliarde de ani-lumina, 1 an-lumina fiind echivalentul a aproximativ 9.5 trilioane de km.

„O diferenta de 320 milioane de ani-lumina pare a fi o firmitura in imensitatea spatiului, dar ne ofera o senzatie ceva mai confortabila” – Nick Tomasello

Universul observabil contine un anumit numar de galaxii si materie ce pot fi observate de pe Terra in orice moment pentru ca lumina emisa de ele a avut indeajuns de mult timp sa ajunga la noi de la nasterea Universului, de acum 13.7 miliarde de ani. Fizicienii au crezut la un moment dat ca, stiind cam cand a luat fiinta Universul si ca lumina se deplaseaza cu o viteza constanta, putem estima distanta pe care fotonii au reusit sa o parcurga in toata aceasta perioada de timp.

Aceasta limita poarta denumirea de orizontul particulelor si prin ea definim marginea Universului observabil.

Citeste si  Materia intunecata cauzeaza extinctii in masa?

Dar exista o problema aici. Dimensiunea Universului nu este statica, nu este fixa. El se extinde continuu si, printr-o masuratoare publicata anul acesta, am aflat ca se extinde mai repede decat pot explica legile fizice pe care le folosim in prezent pentru a intelege ce se intampla in jurul nostru. Deci, cum putem calcula distanta pe care o poate parcurge un foton in ceva ce se tot mareste?

In 2003, o echipa condusa de fizicianul J. Richard Gott de la Universitatea Princeton a inteles cum ne poate aduce o masuratoare mai exacta a Universului observabil. Au luat un eveniment cosmic intitulat „recombinare„, care a avut loc la 378.000 de ani dupa Big Bang, cand Universul s-a racit indeajuns cat sa permita legarea electronilor si protonilor in atomi de hidrogen, si l-au combinat cu rata expansiunii Univrsului plus alte variabile intr-o ecuatie extrem de complexa, si asa au ajuns la rezultat: o raza de 45.66 miliarde de ani-lumina. Studiul a fost acceptat pentru publicare in Advances in Astrophysics.

Pam pam!

Petru Stratulat

[sursa][foto]