Universul timpuriu, in cea mai exacta imagine de pana acum
Universul are o varsta de aproximativ 13.8 miliarde de ani, iar anii sai de inceput sunt stocati in date stranse in 4 ani de catre sonda Planck a ESA. Saptamana trecuta, astronomii au dat publicitatii o harta a ceea ce ar fi Universul dupa doar 380.000 de ani.
Sonda a fost lansata in luna mai 2009 si a avut scopul de a cartografia tot cerul in 9 frecvente, de la microunde si pana la lungimi de unda de sub un milimetru. Intentia a fost de a detecta prima urma de lumina din Univers. Imediat dupa Big Bang, radiatia a umplut universul, iar urmele sale pot fi observate de noi astazi drept radiatie background.
Pe masura ce Universul se dilata, radiatia s-a racit si s-a extins spre lungimi de unda precum microundele, care au temperaturi care variaza usor. In imaginea de mai sus, data publicitatii in martie 2013, putem vedea fluctuatiile de temperatura. Acestora le corespund regiuni cu densitati diferite, reprezentand semintele galaxiilor si stelelor pe care le vedem astazi. Sonda a inregistrat toate aceste date pana cand a fost oprita in octombrie 2013.
Masuratorile vechi au fost refacute intr-o proportie foarte mica datorita aparitiei acestor noi informatii. Noile harti arata cum s-au polarizat microundele, iar asta ar putea sa ne ofere indicii cu privire la ce s-a intamplat cand universul avea o varsta de o trilionime de trilionime de trilionime de secunda.
Alta informatie interesanta – reteta Universului: 5% materie + 27% materie intunecata + 68% energie intunecata.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.