Usa din Matrix sau o nebuloasa intunecata?
Sute de stele par sa lipseasca dintr-o portiune a spatiului cosmic. Practic, am putea vorbi despre o gaura in spatiu, un nimic. Desi mi-ar placea ca usa din Matrix sa existe in realitate, nu este cazul aici. Zona despre care vorbim contine mult praf si gaz. Norul acesta intunecat poarta numele LDN 483 de la – Lynds Dark Nebula 483. Asemenea nori sunt maternitatile unor noi stele. Nebuloasele de acest tip sunt atat de dense incat blocheaza total lumina. LDN 483 se afla la o distanta de 700 ani-lumina de noi.
Chiar daca lumina vizibila este prinsa in interiorul nebuloasei, asta nu inseamna ca nu putem detecta ce se intampla acolo. Oamenii de stiinta de la ESO au gasit stele aflate in formare, care nu s-au nascut complet. In primele stadii de dezvoltare steaua este doar o bila de gaz si praf ce se contracta sub forta gravitationala in interiorul unui nor molecular. Proto-steaua e inca rece – aproximativ -250 de grade Celsius – si straluceste intr-o lungime de unda de lumina submilimetrica. In acest timp, miezul stelei incepe sa se incinga.
Stadiul incipient al vietii unei stele dureaza doar cateva mii de ani, existenta ei fiind de cateva milioane sau miliarde de ani. Proto-steaua, apoi, se va incalzi si va deveni din ce in ce mai densa. Se vor intensifica emisiile de energie, lumina se va transforma din infrarosul indepartat, trecand prin cel apropiat si ajungand in cele din urma la cea vizibila. Atunci va deveni o stea.
Peste milioane de ani, opacitatea nebuloasei se va dispersa, iar stelele pe care le-a mascat pana acum vor fi intrecute de stralucirea celor abia create in acest colt intunecat al cosmosului.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.