Un expert sustine ca trebuie sa fim optimisti in privinta vaccinurilor anti-covid
Tot auzim ca un vaccin necesita intre 7 si 10 ani pana sa ajunga pe piata, iar teama multora este ca aceste vaccinuri anti-covid sunt grabite in a fi aruncate pe piata cu sanse mari de a periclita sanatatea multora. Mark Toshner, Director de Cercetare Biomedicala Translationala de la Universitatea Cambridge, explica de ce aceasta este o teama falsa.
Cercetatorii aplica pentru granturi pentru a fi, de obicei, refuzati, ca apoi sa aplice din nou. Asteapta pentru a le fi verificate cercetarile, apoi, din nou, refuzate si re-aplicate in alte parti pentru alte granturi de finantare. Cand ii loveste norocul, cercetarile lor sunt finantate, dar atunci incep aplicarile catre consiliile de etica.
Oamenii de stiinta apoi asteapta sa fie verificati, iar de multe ori cercetarile sunt suspendate cand interesele companiilor farmaceutice isi muta atentia asupra altor proiecte. Daca cercetatorii sunt norocosi, petrec foarte mult timp in planificarea testelor: gasirea unor facilitati in cadrul carora sa se desfasoare, gasirea unui numar satisfacator de subiecti, cautarea altor facilitati. Urmeaza alte avize si verificari, iar daca omul de stiinta este incredibil de norocos poate avea o terapie viabila – sau nu. In acest stadiu, totul poate fi intarziat din cauza intrebarilor privind profitabilitatea produsului.
Inaintea pasilor de mai sus, exista studiile pre-clinice, acele care preced testele pe oameni.
Zece ani pentru crearea unui vaccin sunt un lucru rau
Asadar, cand mai auziti pe cineva ca lauda vaccinurile realizate dupa multi ani, amintiti-i ca nu e ok ca un vaccin sa astepte atat de mult timp. Cei „zece ani” nu sunt sinonimi cu siguranta vaccinului pentru ca sunt ani in care cercetatorii s-au luptat cu indiferenta si strategiile comerciale, noroc si piedici. Anii reprezinta bariere in procesele pe care acum le pot indeplini intr-un timp foarte scurt.
Au nevoie de cantitati nelimitate de bani, oameni foarte inteligenti si motivati, toata infrastructura mondiala si o cantitate aproape nelimitata de voluntari altruisti alaturi de evaluatori de buna-credinta. Toate acestea plus un ceas care ticaie si o pandemie care omoara oameni in fiecare secunda rezulta intr-un proces extrem de eficient.
Testele clinice au fost miraculoase pentru au fost abordate diferit, si nu este o surpriza faptul ca stiinta gaseste cai noi si eficiente atunci cand e nevoie.
Potrivit lui Mark Toshner, siguranta nu a fost in nici un fel compromisa. Toate testele clinice au trecut prin etapele normale prin care trec toate medicamentele si vaccinurile. Sute de mii de voluntari au fost imunizati. Intregul mapamond a fost cu ochii pe cercetatorii care s-au ocupat de crearea vaccinurilor anti-covid incat, la imbolnavirea unui singur voluntar, acestia au dezbatut detaliile pana la virgula.
Pana acum, nu s-a inregistrat nici un deces din cauza vaccinurilor anti-covid, iar incidentele potential serioase au fost minime. Imaginati-va cum ar fi sa monitorizati intreaga populatie a unui oras mic timp de 6 luni pentru a raporta fiecare atac de cord, atac cerebral, afectiune neurologica sau orice altceva ce ar putea parea serios. Este un triumf al medicinii.
Mark Toshner nici nu a mai aprofundat faptul ca un asemenea vaccin apare intr-o perioada in care secventierea genomului uman ori viral a devenit o rutina. Aceasta secventiere genetica a ajutat cercetarea vaccinurilor sa avanseze uimitor de rapid.
Sunt, momentan, trei vaccinuri care vor ajunge pe piata si care au demonstrat eficacitatea mai mare decat au sperat oamenii de stiinta. Evaluatorii au impus o limita de minimum 50%. Moderna si Pfizer au raportat o eficacitate de 95%, iar Oxford de 90% pentru un anumit dozaj. Datele privind siguranta lor sunt analizate in continuare, dar cele adunate pana in prezent sunt excelente.
Nu trebuie sa inchidem ochii. Vaccinurile trebuie tratate cu precautie, dar sunt cea mai buna solutie, asa cum ne-a demonstrat istoria medicala a lumii. Ai de ales intre a te vaccina, pentru a te proteja pe tine si pe cei din jurul tau, care nu se pot vaccina din motive medicale, sau a va pune in pericol.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.