Vaccinul anti-TB
Continuam seria pro-vaccinare cu unul din cele mai vechi vaccinuri, BCG-ul sau vaccinul anti-tuberculoza (anti-Mycobacterium tuberculosis). Bacillus Calmette-Guerin este unul din cele mai vechi vaccinuri, introdus in 1921, la scurt timp dupa vaccinul varsatului de vant. La momentul actual se administreaza la toti nou-nascutii in tari unde tuberculoza este endemica, in principal tari subdezvoltate. Si Romania.
Trebuie de retinut ca BCG-ul nu este recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru protectia impotriva tuberculozei pulmonare active sau secundare, ci pentru prevenirea formelor grave de tuberculoza la copil, miliara (tuberculoza care se raspandeste prin sange) si meningita TB. Au fost numeroase studii care au cuantificat rata de protectie impotriva tuberculozei pulmonare, cu rezultate foarte diferite in functie de populatiile studiate, observandu-se o scadere in protectie pe masura apropierii de Ecuator. In plus, eficienta scade pe masura trecerii timpului de la vaccinare, ajungand la practic 0% dupa 20 de ani si cu varsta, fiind ineficient la persoanele peste 35 de ani.
BCG-ul este produs din varianta bovina a bacteriei tuberculozei, Mycobacterium bovis, inactivata. Efectul advers cel mai neplacut este cicatricea lasata de vaccin, binecunoscuta de noi toti. Mai exista efecte adverse ce apar la administrarea gresita a vaccinului, dar acestea sunt rare, in special in tari unde vaccinarea se realizeaza de mult timp si cadrele medicale au experienta.
Ca fapt interesant, acest vaccin mai are o utilizare, si anume ca imunoterapie in cancerul de vezica urinara, reducand reaparitia acestui cancer cu pana la 67%.
Medic specialist în medicina internă. Și-a terminat doctoratul în Țările de Jos, în cadrul unui program Marie-Curie. Momentan, predă în cadrul unui program de masterat Metodologii în Cercetare Medicală și scrie de zor.