Astronomii au descoperit un vid stelar langa centrul galaxiei

calea lactee
NASA, ESA & G. Bacon

O echipa internationala de astronomi a descoperit un „vid stelar” langa centrul galaxiei noastre, in ideea in care nu exista cefeide, stele tinere. Descoperirea sugereaza ca, desi exista cefeide in inima galaxiei, acestea nu se regasesc si in regiunea cea mai apropiata de centru.

Putem observa vidul in imaginea de mai jos, unde punctele albastre reprezinta cefeidele. Priviti spre centrul galaxiei:

cefeide
University of Tokyo

Desi nu auzim prea mult nimic despre ele, cefeidele sunt importante pentru astronomii care incearca sa inteleaga modul in care sunt distribuite stelele in Univers pentru ca sunt tinere, uneori de doar 10 milioane de ani, si emit indeajuns de multa lumina cat sa-i ajute pe astronomi sa calculeze distantele.

Este important acest lucru pentru ca intelegerea modului in care stelele sunt distrbuite le permit astronomilor sa inteleaga mai bine modul in care s-a format Universul. Cand echipa a inceput sa le caute in interiorul Caii Lactee cu ajutorul infrarosiilor au fost surprinsi sa descopere o zona foarte mare in care nu exista cefeide deloc.

Citeste si  De ce n-ai putea înota niciodată în oceanul de pe Pluto

Asadar, exista un inel gigantic in jurul centrului galactic ce nu contine stele tinere si, cand spunem gigantic, ne referim la o raza de 8.000 de ani-lumina. Calea Lactee are un diametru de 100.000 de ani-lumina.

Descoperirea a fost publicata in Monthly Notice of the Royal Astronomical Society.

[sursa]