VIDEO: Cel mai negru material ofera flotabilitate unui metal
Suntem entuziasmati de-a dreptul. Este vorba despre vantablack, materialul despre care am mai vorbit anul trecut in Sound of Science si in posesia caruia am incercat sa intram, discutand cu firma producatoare din Marea Britanie, care ne-a refuzat trimiterea unui cm patrat pe motiv ca legile de export ale UK le interzic asta dar si din motiv ca nano-tuburile din carbon se desprind cu usurinta, fiind usor de inhalat. Le-am multumit, desi eram indeajuns de inconstienti sa trecem peste acest pericol.
Sa trecem la stiinta. Stim cu totii ca ceva ce este mai dens decat apa nu poate pluti. O piatra sau o bucata de metal s-ar comporta astfel. Avem mai jos cel mai fain material, in opinia mea: Vantablack, cel mai negru de pe Terra. Reflecta doar 0.06% din lumina primita. Cei de la firma pe care am contactat-o, Surrey Nanosystems, cea care ne-a refuzat visul copilaresc, au demonstrat cum un material ca acesta aplicat pe un metal, de exemplu pe un disc din aluminiu, ii poate da acestuia flotabilitate, capacitatea de a pluti.
In cazul de fata, vantablack este hidrofob, adica respinge apa in totalitate si, din acest motiv, apa se fereste din a atinge discul, mentinandu-l la suprafata. Imagnile sunt fabuloase:
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.