VIDEO: Fundul oceanului explorat cu ajutorul realitatii virtuale
In timp ce realitatea virtuala incepe sa devina foarte populara in randul gamerilor si a cinefililor, aceasta este folosita de savanti in explorarea unor izvoare hidrotermale aflate la o adancime de 1.6 km sub ocean.
Pana acum, sarcina aceasta extrem de periculoasa a cazut pe umerii robotilor subacvatici din cauza elementelor toxice expulzate de aceste izvoare. Chiar daca au fost solutii foarte bune, acestia ofereau posibilitati limitate ce ingreunau desfasurarea studiilor. Atunci cand oamenii de stiinta de la Helmholtz Centre for Ocean Research din Kiel, Germania, au ales izvoarele hidrotermale din bazinul Lau, o regiune vulcanica periculoasa pe fundul oceanului, ce se situeaza de-a lungul faliei dintre placile tectonice ale Pacificului si Australiei, au realizat ca le trebuie alta solutie.
Ei spera sa poata crea o randare virtuala a fundului oceanului pentru ca savantii sa poata cerceta in tihna. Pare simplu, dar nu e. Trebuie ca toata zona de interes sa fie mai intai fotografiata, iar aceasta sarcina i-a revenit unui robot intitulat ROPOS capabil sa efectueze filmari la rezolutie 4K. Imaginile au fost apoi transformate intr-o harta 3D a fundului oceanului in care poti distinge cele mai fine detalii.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.