VIDEO: O stea cu un comportament ciudat

Vela este o stea neutronica ce are un comportament ciudat. O data la fiecare trei ani isi schimba viteza de rotatie. De aceasta data, ne-a relevat compozitia interioara.

O echipa de astronomi de la Universitatea Monash din Australia a studiat recent aceasta stea situata la 1.000 de ani-lumina distanta. Au observat cum Vela se invarte mai rapid in timpul comportamentului sau ciudat inainte de a se relaxa intr-un stadiu final.

„Imediat inainte de a se comporta ciudat, am observat cum steaua isi incetineste rotatia, iar apoi accelereaza foarte mult. Nu stim de ce se intampla asta si e pentru prima data cand o observam” – Greg Ashton, cercetator al Universitatii Monash de Fizica si Astronomie

Stelele neutronice sunt unele dintre cele mai dense obiecte din univers cu o masa de 1.4x mai mare decat cea a Soarelui, desi au un diametru de maximum 20 de km. Rotatia lor este una constanta de 43.000 de rotatii pe minut. Unele stele neutronice par a se „defecta” si, uneori, se invart mai repede.

Citeste si  VIDEO: Ce s-ar intampla pe Terra, daca ai aduce o lingurita de pe o stea neutronica?

Printre cauzele maririi rotatiei s-ar numara o cantitate uriasa de neutroni superfluizi in stratul interior al stelei, ce urca si se izbesc de crusta rigida, lucru ce ar mari viteza de rotatie. Apoi, o a doua cantitate de neutroni superfluizi, ce se afla in miezul stelei, ajunge acolo unde se afla prima cantitate, iar acest lucru incetineste viteza de rotatie.

[sursa]