Video: The Overview Effect

„Întotdeauna am simțit că totul este interconectat, dar devine imposibil de negat când vezi planeta din spațiu. Cred că mi s-a schimbat felul în care definesc ceea ce înseamnă acasă. Acasă cuprinde acum întreaga planetă. Când am aterizat pe Pământ după misiunea de 6 luni în spațiu, m-am gândit că sunt acasă. Interesant e că mă aflam de fapt în Kazahstan”, spune Ron Garan, un fost astronaut al NASA.

Ceea ce descrie Ron Garan este the overview effect – unul dintre cele mai frumoase concepte. The overview effect desemnează impactul produs de experiența de a privi planeta din afara ei, din spațiu, și felul în care această imagine produce o schimbare de percepție asupra vieții pe Pământ. Conceptul a fost definit în 1987 de scriitorul Frank White, care și-a dat seama că astronauții pot să vadă cu ochii lor ceea ce noi, de pe Pământ, putem doar să ne imaginăm – faptul că planeta noastră este o navă spațială și că suntem cu toții parte din același echipaj care călătorește prin Univers cu o viteză de 30km/s.

Folosind această experiență, Ron Garan s-a implicat în antreprenoriat social și într-o serie de proiecte care au menirea să schimbe percepția celor care nu vor avea vreodată șansa să observe planeta din spațiu, cu privire la problemele importante ale perioadei în care trăim:

”Avem deja toate resursele și tehnologia necesare încât să rezolvăm multe, sau chiar toate, dintre problemele cu care ne confruntăm. Dar dacă lucrurile stau așa, de ce avem în continuare atâtea lucruri de rezolvat? Unul dintre răspunsuri este că o parte semnificativă din populația planetei este exclusă din procesul de rezolvare a problemelor. Dacă ar fi să conectăm mai mult de 7 miliarde de oameni într-o conversație globală, am găsi soluții la care nu am visat niciodată, venind din locuri despre care nu am auzit niciodată.”

Însă cum aducem împreună atâtea voci care să agreeze asupra unor probleme și asupra soluțiilor potrivite, într-o perioadă atât de polarizată cum este cea în care trăim acum? Din experiența lui Ron Garan pare că un prim pas este să vorbim în termeni simpli, ușor de înțeles și cu care toată lumea e confortabilă:

”Atunci când mă adresez unui grup, încerc să vorbesc într-un limbaj care e imposibil de negat și care nu e prea provocator. De exemplu, am avut o prezentare în fața unui grup de 1500 de persoane, dintre care probabil 80-90% erau republicani, de dreapta, conservatori. Am vorbit despre schimbarea climatică. Am vorbit despre imigrație. Am vorbit despre sisteme sociale. Am vorbit despre o grămadă de subiecte sensibile, dar nu le-am definit niciodată în acești termeni. Am vorbit în termeni universali – despre cum fiecare dintre noi suntem interconectați și despre cum moleculele noastre nu au pașaport. Când am terminat de vorbit, am primit aplauze timp de 15 minute.

Cred că am reușit să schimbăm o parte dintre opiniile celor aflați în sală. Deși nu am menționat vreodată cuvintele schimbări climatice, am vorbit despre efectele schimbărilor climatice și despre tonele de poluare și gaze cu efect de seră care afectează atmosfera, și despre cât de evidente sunt toate astea din spațiu, unde nu avem imensul cer albastru pe care îl vedem de pe Pământ. Asta e o iluzie. Atmosfera Pământului este de fapt un înveliș subțire ca o hârtie. Le-am arătat poze cu incendii, cu recolte arzând în Africa Subsahariană, unde focul cuprinde tot sudul continentului. Le-am arătat cât de simplu e să schimbi compoziția atmosferei și am vorbit despre cum se schimbă temperaturile locale ca urmare a acestui efect și cum, în timp, se schimbă clima cu totul.

Cred că felul în care definim noțiunea de acasă are implicații profunde asupra modului în care rezolvăm probleme, cum ne purtăm unii cu alții și cum ne purtăm cu planeta. Sper că o să ne dăm seama în curând că problemele nu pot fi rezolvate doar la nivel național și că schimbările climatice sunt reale, au în spate dovezi concrete, științifice. Dacă nu, suntem pe un drum clar spre distrugere. Trebuie să spunem această poveste în orice context posibil. Fie că este în scris, într-un film, într-un discurs sau prin artă.”

Primele misiuni spațiale au fost concepute cu scopul de a lăsa Pământul în urmă și de a explora ce se întâmplă în afara lui. Însă faptul că astronauții și-au întors camerele înapoi și ne-au oferit imagini cu planeta noastră ar putea să fie unul dintre cele mai importante lucruri pe care le-au făcut.

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi nu vom ajunge prea curând să ne privim cu ochii noștri planeta din spațiu, acum avem imagini și filmări la care generațiile dinaintea noastră nici nu visau. Și avem poveștile celor care au fost acolo, precum cele din video-ul de mai jos, care ne amintesc că suntem parte din același ecosistem și că trăim pe o singură planetă care ne poartă pe toți constant în aceeași călătorie, prin același spațiu.

http://https://vimeo.com/55073825