VIDEO: O sonda NASA va atinge Soarele fara sa se topeasca

Peste doar cateva saptamani, NASA va lansa unul dintre cele mai ambitioase proiecte de pana acum. Sonda The  Parker Solar Probe va atinge soarele, ajungand cel mai aproape de stea dintre toate misiunile spatiale.

Cele mai apropiate trei orbite de Soare o vor aduce pe Parker la 6.1 milioane de km de suprafata si in interiorul atmosferei sale, al coronei, unde temperaturile ating milioane de grade Celsius.

Un scut termic normal s-ar topi acolo. Sa nu uitam ca sonda trimisa de Rusia pe Venus in anii ’80 s-a defectat la doar 460 grade Celsius. Dupa cum explica NASA, totul sta in protejarea lui Parker de diferenta dintre temperatura si caldura plus densitatea spatiului.

Temperatura este o metoda de a masura cat de repede se deplaseaza particulele, dar caldura masoara cata energie transfera acestea. In spatiu putem avea particule care se deplaseaza foarte rapid, dar care nu transfera foarte multa caldura pentru ca exista prea mult spatiu liber intre ele.

Citeste si  Boeing amână pentru a doua oară lansarea către ISS

Corona, prin care va zbura Parker, are temperaturi uriase, dar o densitate foarte mica. Un exemplu foarte bun, si va rugam sa nu incercati asta acasa, e urmatorul: puneti mana intr-un cuptor incins, fara sa-i atingeti peretii, si veti vedea ca rezistati mai mult timp fata de introducerea mainii intr-o oala cu apa fiarta. Apa contine mai multe particule intr-un spatiu mai mic. Prin comparatie, Parker trece printr-o zona extrem de fierbinte, dar cu mai putine particule. Asta inseamna ca scutul termic, ce protejeaza majoritatea instrumentelor, va trebuie sa indure 1,370 grade Celsius.

[sursa]