Viermii care consumă plastic ar putea reduce poluarea
O descoperire întâmplătoare făcută de un om de știință și apicultor amator este pe cale să schimbe lumea. Se pare că a descoperit o specie viermi care ne-ar putea scapa de polietilenă, un plastic ce se regăsește și în (prea-folositele) pungi de cumpărături, hrănindu-se cu aceasta.
Federica Bertocchini, cercetător la Spanish National Research Council (CSIC), a înlocuit un lot de viermi de ceară, larve ale unei insecte Galleria mellonella, de pe fagurii din stupii săi. Aceste larve sunt foarte răspândite în Europa, ele depunându-și ouăle pe ceara de albine.
Bertocchini a pus viermii într-o banală plasă de cumpărături. După scurt timp avea să constate că plasa este găurită.
Împreună cu colegii și biochimiștii de la Universitatea Cambridge Paolo Bombelli și Christopher Howe, Bertocchini a realizat un experiment în care 100 de viermi au fost expuși unei pungi de cumpărături din plastic.
În 40 de minute au început să apară găuri, după 12 ore s-a constatat o reducere a masei plastice cu 92 de miligrame.
Vor fi necesare studii suplimentare pentru a distinge degradarea mecanică de cea chimică, dar rata a fost, în general, mai rapidă decât cea observată într-un experiment realizat în decursul anului trecut la Universitatea din Kyoto. Cercetătorii de acolo au folosit o specie de bacterie pentru a degrada polietilen-tereftalat (PET), un plastic care se găsește în recipientele pentru apă.
Polietilena este una dintre cele mai frecvent utilizate materiale plastice la nivel global, producția anuală în lume fiind de aproximativ 80 milioane tone. Durata estimată a degradării sale este de 400 de ani.
[sursă]
Un artist.