Sunt virusurile forme de viata?
E complicat. Virusurile ne-au dat multe batai de cap de-a lungul timpului, dar sunt acesti pirati minusculi, sub forma unor proteine, forme de viata? Da, daca esti pregatit sa gandesti outside the box.
O forma de viata trebuie sa aiba urmatoarele insusiri:
- Miscare: toate formele de viata se misca
- Respiratie: toate formele de viata se folosesc de un schimb de energie
- Reactie: Toate formele de viata reactioneaza la schimbarile de mediu
- Crestere: toate formele de viata asambleaza si repara lucruri
- Reproducere: toate formele de viata se copiaza imperfect
- Excretie: toate formele de viata elimina produse ale metabolismului
- Nutritie: toate formele de viata incorporeaza material nou
Desigur, realitatea este ceva mai complicata de atat. Virusurile sunt alcatuite dintr-o formula chimica bazata pe carbon ca toate celelalte vietuitoare de pe planeta, dar pot functiona numai prin deturnarea altor organisme celulare. Nu au nici o sansa fara o gazda. Ramane intrebarea: sunt virusurile parte din copacul vietii sau ceva cu totul diferit?
Virus vs Virion
Daca e sa ne uitam la un virus, acesta ar arata ca ceva din Razboiul Lumilor. Potrivit lui Adrian Gibbs, expert in evolutia virusurilor de la Universitatea Nationala din Australia, daca ne raportam astfel la virusuri, pierdem cel putin jumatate din poveste.
„Virusurile sunt organisme subcelulare care au doua cicluri de viata: una este faza de dispersie, cand sunt virioni, adica particule ce infecteaza celulele unor gazde. „
Genomul virionilor pune stapanire pe metabolismul gazdei si il determina sa faca mai multi virioni. Acesta este virusul la care ne gandim, in mod normal, o cutiuta fara metabolism cu material genetic ce plusteste liber pana cand infecteaza o gazda. Daca ne gandim la virusuri ca fiind aceste cutiute, pierdem imaginea de ansamblu. Virusul include, de asemenea, si procesele de reproducere, cand se afla in gazda, chiar daca imprumuta ingredientele necesare si de la aceasta.
„Genele virale nu sunt mai vii sau mai putin vii decat alte gene. Dupa ce crezi ca virionul este virusul, incepi sa-ti pui intrebarea daca acesta este in viata sau nu.”
Biologie sau chimie
O parte a problemei e ca tragem o linie in jurul unui organism si ne imaginam ca aceasta unitate individuala este produsa de un set de gene. Natura, in schimb, nu are acelasi punct de vedere.
„Genele virusurilor formeaza o mare parte a genomurilor multor organisme si joaca un rol important in evolutia lor” – Gibbs
De fapt, 8% din genomul nostru ar putea fi ramasite de la virusuri vechi transmise din generatie in generatie dupa infectarea unor stramosi antici. Biologii se gandesc sa rescrie definitia biodiversitatii pentru a acoperi mai multe laturi ale unui ecosistem, decat numarul speciilor continute. Asa ca ideea unui organism ca baza a vietii ar putea fi glorificata.
Virusurile sunt forme de viata pentru ca viata este, de fapt, un sistem de evolutie chimica. Nu toata lumea este de acord cu acest mod de a vedea lucrurile pentru ca, precum pietrele, virusurile nu au actiuni proprii.
„Nu cred ca virusurile sunt forme de viata. Sunt, in esenta, inerte pana cand intra in contact cu o celula vie. Exista anumite caracteristici ale virusurilor care ii pun la limita vietii. Au material genetic (ADN sau ARN). Nu sunt precum o piatra si nici precum bacteriile.” – Amesh Adalja, medic specializat in boli infectioase de la Johns Hopkins Centre for Health Security
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.