De ce nu am fost vizitați de civilizațiile extraterestre?
Un nou studiu care încearcă să răspundă la una dintre cele mai mari întrebări ale omenirii, ne spune că e posibil să existe în galaxia noastră 36 de civilizații extraterestre inteligente, capabile să comunice.
Pornind de la această informație, mi-am amintit că în cartea ”Brief Answers to the Big Questions”, Stephen Hawking dedică un capitol întrebării ”există altă viață inteligentă în Univers?”, în care începe prin a explica, cu umorul caracteristic, faptul că include în definiția vieții inteligente și rasa umană, chiar dacă mare parte din comportamentul nostru de-a lungul istoriei a fost ”destul de stupid și nu în beneficiul supraviețuirii speciei”.
Dacă există viață inteligentă în galaxia noastră, de ce nu am fost vizitați până acum?
Unul dintre posibilele răspunsuri la această întrebare, potrivit lui Stephen Hawking, este că există o probabilitate rezonabilă ca nu toate formele de viață care se pot reproduce să dezvolte și inteligență. Deși suntem obișnuiti să credem că viața inteligentă este o consecință inevitabilă a evoluției, e posibil ca evoluția să fie un proces aleatoriu, iar inteligența să fie doar unul dintre posibilele rezultate. Până la urmă, nici măcar nu avem dovezi că inteligența ar avea vreo utilitate în supraviețuirea pe termen lung. E posibil ca bacteriile și alte organisme unicelulare să supraviețuiască mult după ce orice alte forme de viață sunt exterminate de acțiunile noastre pe Pământ.
Un alt mod prin care viața ar putea să eșueze în a atinge etapa inteligenței este coliziunea cu un asteroid. Se presupune că o coliziune a unui corp destul de mic cu Pământul, acum 66 de milioane de ani, este responsabilă pentru dispariția dinozaurilor. E dificil de calculat cât de des se întâmplă astfel de coliziuni, dar estimările rezonabile spun că se intâmplă o dată la 20 de milioane de ani. Dacă această estimare este corectă, înseamnă că viața inteligentă pe Pământ s-a dezvoltat doar datorită norocului că nu a avut loc nicio coliziune majoră în ultimele 66 de milioane de ani. E posibil ca alte planete din galaxie, care susțin forme de viață, să nu fi avut acest noroc al unei perioade fără coliziuni în care inteligența să aibă timp să se dezvolte.
O a treia posibilă cauză redată de Stephen Hawking, pe care el o descrie ca fiind cea mai pesimistă, este aceea că deși alte forme de viață pot să dezvolte inteligență, sistemul pe care ele se dezvoltă devine instabil și formele de viață se auto-distrug.
Cea din urmă posibilitate, și cea preferată de Stephen Hawking, descrie și posibilitatea ca deși există alte forme de viață inteligentă în jurul nostru, planeta Pământ să fi fost pur și simplu omisă de căutările lor prin galaxie.
În 2015, Stephen Hawking a fost implicat în lansarea programului Breakthrough Initatives, despre care am mai scris aici, care are ca scop descoperirea vieții pe alte planete. În cadrul acestei inițative are loc o competiție internațională pentru crearea de mesaje care ar putea fi trimise în spațiu și descifrate de o civilizație avansată. Dacă presupunerile lui Stephen Hawking sunt corecte, succesul unei astfel de operațiuni depinde de locul în care alegem să ne uităm (din perspectiva apariției inteligenței în procesul de evoluție în acel loc), asteroizii care se îndreaptă într-acolo, de felul în care formele de viață din acel loc știu să își conserve sistemul și de norocul să nu omitem din căutări tocmai planeta potrivită.
Știe întotdeauna când trece Stația Spațială Internațională deasupra Bucureștiului (pentru că primește mail de la NASA).