Vom vedea cele mai îndepărtate galaxii din Univers

După decenii de pregătire și mai multe lansări amânate, telescopul James Webb e pregătit să plece în spațiu pe 24 decembrie 2021. Dacă de peste 31 de ani, Hubble ne schimbă deja înțelegerea asupra Universului, astronomii spun că, dacă totul merge bine, timpul se va împărți între înainte și după James Webb. Asta pentru că telescopul are niște capabilități atât de puternice, încât ne va putea transmite imagini cu primele stele și galaxii formate în Univers imediat după Big Bang.

Întreaga construcție are dimensiunea unui teren de tenis, o înălțime de 3 etaje și o greutate de 6,5 tone. Ca să încapă în racheta cu care va fi lansat, telescopul va fi ”împăturit” de 12 ori și se va extinde apoi automat odată ajuns pe orbită. Destinația lui este punctul Lagrange 2, la o distanță de 1,5 milioane de kilometri față de Pământ. Va ajunge acolo într-o lună de la lansare.

James Webb este cel mai mare telescop care va fi trimis în spațiu și este telescopul unei noi generații. De fapt, chiar așa se și numea inițial – ”Next Generation Space Telescope”, dar a fost redenumit în septembrie 2002 după numele unui fost director al NASA.

Pentru prima dată în istoria omenirii, o să ne putem uita înapoi în timp la primele zile de după Big Bang și să vedem cele mai îndepărtate obiecte din Univers. Cea mai îndepărtată galaxie observată până acum se află la 13,4 miliarde de ani lumină distanță de Pământ. Webb o sa vădă și mai departe de atât.

Cercetările lui Einstein și ale lui Edwin Hubble au arătat că Universul se află într-o continuă expansiune. Așa că spațiul dintre obiecte se ”întinde” și determină galaxiile să se îndepărteze una de cealaltă. Orice lumină existentă în acel spațiu se va întinde și ea, iar lungimea de undă a luminii va deveni mai lungă. Asta înseamnă că obiectele aflate la distanță vor deveni mai întunecate, mai slabe în intensitatea luminoasă, până în punctul în care devin invizibile, pentru că lumina lor ajunge la noi doar ca lumină infraroșie. Pentru că James Webb este un telescop bazat pe lumina infraroșie, va putea să le vadă în locul nostru. Va putea să studieze fiecare etapă a istoriei Universului, de la primele licăriri luminoase de după Big Bang, până la formarea sistemelor solare capabile să susțină viața, inclusiv formarea Sistemului nostru Solar.

Dacă Hubble ne putea arăta echivalentul galaxiilor-copii, James Webb o să ne arate galaxiile-bebeluși.

Stephen Hawking credea că e imposibil ca oamenii să călătorească înapoi în timp. Așa că ne-am construit aceste mașini ale timpului, telescoapele spațiale, care ne permit să ne uităm în trecut. Iar telescopul James Webb este cea mai puternică astfel de mașină a timpului construită până acum.

James Webb va fi lansat la bordul unei rachete Ariane 5 din Guiana Franceză, unde vremea e aproape tot timpul bună pentru lansări, pentru că nu există niciun risc de ciclon sau cutremur. De acolo va călători timp de o lună către destinația lui finală.