Votca produsa la Cernobil
Asa ceva ar fi posibil si in Romania, nu avem nici un dubiu. Votca artizanala facuta din grau si apa din zona contaminata a Cernobilului este primul produs alimentar originar dintr-o zona abandonata din preajma unei centrale nucleare avariate.
Echipa a pornit proiectul votcii prin cultivarea graului la o ferma de acolo. Membrii sai au lucrat multi ani in zona de excluziune, studiind modul in care natura isi revine dupa dezastrul catastrofal intamplat in 1986. Ei spera sa foloseasca profitul din vanzarea votcii pentru a ajuta comunitatile din Ucraina ce inca sunt afectate de impactul economic pe care l-a avut dezastrul.
Este votca radioactiva?
Profesorul Jim Smith, care conduce proiectul bahic, spune ca aceasta votca nu este cu nimic mai speciala decat una normala, din punctul de vedere al radioactivitatii. Dupa ce au produs-o, au trimis-o la un laborator al Universitatii din Southampton pentru analize. Nu au gasit nimic.
De ce votca si nu altceva?
Pentru ca un produs distilat si curat poate fi produs din grau contaminat. Potrivit profesorului Jim Smith, proiectul nu vrea sa produca niste bautura cu un selling point unic ci sa ajute comunitatile din jurul zonei de excluziune.
Ce gust are?
Cu ajutorul unei echipe de experti din mai multe baruri londoneze, votca Atomik a fost comparata cu oricare alta. Unii au spus ca are aroma de fructe ceva mai pronuntata. Ar merge amestecata intr-un cocktail cu martini sau sampanie.
Cu o singura sticla produsa pana acum, va mai dura pana Atomik va ajunge pe rafturile europene, dar echipa condusa de profesorul Smith spera sa poata produce 500 de sticle anul acesta.
[sursa]
Om de radio si artist pasionat de stiinta. A pornit proiectul Sound of Science la Radio Gold FM, in 2014, si l-a adus la Radio Guerrilla in 2016.