Voyager: Valul tsunami inca strabate spatiul interstelar

141215204228-largeSonda Voyager 1 a trecut prin 3 unde de soc. Cea mai recenta a fost observata in luna februarie si continua. Un alt val din trecut i-a ajutat pe savanti sa realizeze ca Voyager 1 a intrat in spatiul interstelar.

„Multi cred ca spatiul dintre stele este linistit, dar aceste unde de soc sunt mai comune decat ne-am imaginat”, a spus Don Gurnett, profesor de fizica la Universitatea din Iowa. Datele au fost prezentate ieri, asa ca stirea este proaspata.

Un „val tsunami” apare cand soarele emite o explozie de masa coronara, aruncand un nor de plasma magnetizata de la suprafata. Asta genereaza un val de presiune. Cand acesta ajunge intre stele si loveste plasma interstelara, valul de presiune incepe sa se manifeste perturband particulele. Cu alte cuvinte, tsunamiul agita gazul ionizat dintre stele, iar acesta vibreaza ca un cinel.

Este a 3-a unda de soc prin care trece Voyager 1. Prima a fost inregistrata in noiembrie 2002, a doua in aprilie si mai 2013, ultima in februarie anul acesta si a continuat pana in noiembrie. Savantii sunt putin contrariati de durata ultimei unde de soc. A doua, cea din 2013, a confirmat faptul ca Voyager 1 a parasit heliosfera, bula de gaz creata de vantul solar in jurul intregului sistem solar. Norii de plasma sunt din ce in ce mai densi pe masura ce sonda spatiala calatoreste mai departe.

Citeste si  Discul de Aur de pe Voyager - călător în timp și spațiu

Voyager 1 si Voyager 2 au fost lansate in 1977. Ambele au orbitat  Jupiter si Saturn. Voyager 2 a orbitat si Uranus si Neptun si este cea mai sonda spatiala operata de pe Terra, care va ajunge in spatiul interstelar peste cativa ani.

[sursa]